HOME   Website plaatsen
Website bouwen

Nederlandstalige covers

Veel Nederlandstalige liedjes zingen we dagelijks mee op het werk, thuis of in de auto, maar voor velen is het echter een verassing dat ze geen originelen zijn. Manuela van Jacques Herb, Dromen zijn bedrog van Marco Borsato, Sailing Home van Piet Veerman en Een Beetje Verliefd van André Hazes zijn hier een mooi voorbeeld van. Het waren allemaal een grote hit in ons land, maar de plaat bestond echter al van een buitenlandse artiest die in Nederland niet of weinig bekend is. De meeste platen zijn vertaald van Duitse, Franse en Italiaanse artiesten als Edith Piaf, Charles Aznavour, Connie Francis, Riccardo Cocciante en Udo Jürgens. André Hazes, Herman Brood, Will Tura en Patricia Paay hebben erg veel liedjes gecoverd, maar de koningen van het jatwerk zijn toch wel John Spencer en Marco Borsato die de kroon spannen, want meer als de helft van hun nummers hebben zijj gecoverd.

Hier ga ik proberen zoveel mogelijk de originele liedjes en de daar bijhorende (jatwerk) Nederlandstalige covers van Nederlandse en Belgische artiesten te plaatsen. Ga mee op een muzikale reis en ontdek de originele plaat in zijn oorspronkelijke taal van onze Oer-Hollandse meezingers, smartlappen, luisterliedjes en carnavalkrakers.

De links openen in een nieuw tabblad/venster en verwijzen door naar Wikipedia, YouTube of website van een artiest/band. Klik hier om geheel gratis de muziek van YouTube-video's te downloaden als MP3.

 

Patty Pravo is een Italiaanse zangeres die in 1973 het nummer Pazza Idea uitbracht, Rita Hovink bracht het nummer in 1976 uit met als titel Laat me alleen.

 

De Amerikaanse zanger Gene Pitney zong in 1962 If I Didn't Have a Dime (To Play the Jukebox), The Cats zongen in 1965 The Jukebox en Corry & De Rekels zongen in 1969 De Jukebox.

 

De Ierse zanger Joe Dolan bracht in 1976 zijn single Sister Mary uit, in hetzelfde jaar hadden Bonnie St. Claire en Ron Brandsteder een grote hit met de Nederlandse cover Dokter Bernard.

 

Andrea Jürgens is een voormalig Duits kindsterretje dat in 1978 in Duitsland een grote hit had met Ich Zeige Dir mein Paradies. Jantje Smit kwam in 1997 met een Nederlandse cover, Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen.

 

Neda Ukraden is een Kroatische zangeres die in 1985 in haar land een hit scoort met Zora Je. In 1987 maakte Piet Veerman de Engelse versie Sailing Home.

 

De melodie van De Postkoets van De Selvera's uit 1957 werd in 1983 door de Volendamse band The Cats gebruikt voor hun comeback-single: La Diligence.

 

In 1939 zong de Amerikaanse actrice/zangeres Judy Garland in de film The Wizzard Of Oz het nummer Somewhere Over The Rainbow.  In 1965 zongen The Cats hun versie van Somewhere Over The Rainbow.

 

Les Paul & Mary Ford zongen in 1953 Vaya Con Dios. Dat The Cats van jatwerk hielden is bekend want in 1972 zongen hun Vaya Con Dios.

 

In 1992 hadden de Oostenrijkse Hubert Von Goisern und die Alpin Katzen een hit in Duitsland met Koa Hiatamadl. In 1995 nam het Limburgse Rowwen Héze het nummer 'T Roeie Klied op. Dit nummer werd in 2012 in Nederland een hit als Jannes Ik Wil Een Boerenmeid zingt.

 

De uit Friesland afkomstige groep Irish Stew zongen 'T Woanskip dat door de Amsterdamse zanger Stef Ekkel in 2006 herschreven werd en er De Woonboot van maakten.

 

In 1961 zong de Turkse zanger "David Arugete", alias "Dario Moreno" Brigitte Bardot. In 1976 zong de Nederlandse zang en dansgroep Rossa Nova de carnavalskraker Brigitte Bardot.

 

Conny Froboess & Peter Kraus zongen in 1958 Teenager Melodie uit de film "Wenn die Conny mit dem Peter". De Nederlandse band Highway zong in 1988 de Nederlandse cover van Teenager Melodie.

 

De Amerikaanse vocal groep The Four Knights bracht in 1954 het nummer I Get So Lonely uit. André van Duin kwam in 1983 met een parodie op het nummer als De Heidezangers.

 

De Schotse singer/songwriter Frankie Miller had in 1978 een hit met Darlin', een jaar later maakte Willem Duyn een hit met Willem (Wat Heb Je Grote Handen).

 

De Italiaanse zanger Riccardo Fogli bestormde in 1982 de Nederlandse Top 40 met het nummer Storie Di Tutti I Giorni waar Marco Borsato in 1994 Dromen Zijn Bedrog van maakten en daar een grote hit mee scoorde.

 

De uit Paraguay, Mexico afkomstige Trio Los Paraguayos had in 1961 een hit met Mexico. Zangeres Zonder Naam nam in 1986 de plaat Mexico op in het Nederlands wat vervolgens ook een grote hit werd.

 

De Duitse groep Höhner hadden in 2004 succes met hun carnavalsplaat Viva Colonia. In 2008 maakte Wolter Kroes een Nederlandse versie tijdens het EK voetbal en scoorde met Viva Hollandia een hele grote hit. De jaren daarop maakte hij verschillende versie voor zowel het EK als het WK .

 

In 1979 zingt de country and western zanger Kenny Rogers het nummer She Believes In Me, André Hazes neemt dit nummer in 1982 op met de titel Zij Gelooft In Mij.

 

De Bavarian Cult Band Haindling komt in 1984 met het nummer Lang Scho Nemmer G'shen op de proppen en staat hoog genoteerd in de Duitse hitlijsten. Herman van Veen komt in hetzelde jaar met Hilversum III.

 

In 1993 hoorden we voor het eerst van de Italiaanse zangeres Laura Pausini die met het nummer La Solitudine in de Nederlandse Top 40 een plaats wist te bemachtigen, Paul de Leeuw wist daarvan een graantje mee te pikken en kwam met de Nederlandse vertaling Ik Wil Niet Dat Je Liegt.

 

In 1993 nam René Klijn het nummer Mr. Blue op, origineel was Mr. Blue een plaat van de Britse band Yazoo met zangeres Alison Moyet.

 

De Amerikaanse folk groep The Brothers Four namen in 1964 het nummer Come To My Bedside My Darlin'. In 1968 werd deze plaat in het Nederlands vertaald en Egbert Douwe zong Kom Uit De Bedstee Mijn Liefste. Egbert Douwe was de artiestennaam van Rob Out, diskjockey en programma-directeur van de zeezender Radio Veronica in de jaren '60 en '70. De naam Egbert Douwe was afgeleid van Douwe Egberts koffie en thee, waar Radio Veronica toen reclame voor maakten.

 

Patricia Paay nam in 1967 de Nederlandse vertaling op van het nummer Ein Neues Spiel, Ein Neues Glück van de Zweedse zangeres Siw Malmkvist die ook vaak Duits zong. Patricia Paay was toen 16 jaar.

 

David McWilliams kwam in 1969 met het nummer Can I Get There By Candlelight die vervolgens in 1976 door Rob de Nijs in het Nederlands wordt gezongen met de titel Zet Een Kaars Voor Je Raam Vanacht. De originele versie was ruim 35 jaar lang te horen als de begintune van het populaire radioprogramma Candlelight met Jan van Veen.

 

De Spaanse band Los Lobos kwam in 1984 met het Rock 'n' Roll nummer Anselma dat door de Limburgse heren van Rowwen Héze de titel Bestel Mar mee kreeg in 1992.

 

De Franse popzanger Pascal Danal kwam in 1968 met het prachtige nummer Allez Viens On Danse dat in 1971 in de Nederlandse vertaling over het leven van een Clown, door Ben Cramer gezongen werd.

 

In 2007 staat de Spaanse zanger David Bisbal met het nummer Silencio in de Nederlandse Top 40, de irritante man die denkt dat hij zingen kan en we nog kunnen van de belspelletjes, Jeroen van der Boom wordt in 2008 in één klap bekend met zijn Nederlandse versie Jij bent zo.

 

De Amerikaanse zanger Bob Dylan nam in 1983 het nummer Dead Is Not The End op plaat op. Freek de Jonge vertaalde het nummer voor in zijn theatershows die hij in 1997 gaf en kwam met de nummner 1 hit Er Is Leven Na De Dood op de proppen. Freek de Jonge maakte zelfs een Vlaamse versie van zijn grote hit.

 

De Italiaanse zanger Umberto Tozzi  kwam in 1987 met het prachtige nummer Gente Di Mare uit voor Italië bij het Eurovisie Songfestival. Marco Borsato moest natuurlijk weer eens een plaat jatten  en daar kwam in 1994 het lied Dit Was Je Leven uit voort.

 

Zoals we gewent zijn van Marco Borsato heeft hij nog meer jatwerk in zijn collectie, wat dacht je van Cervo A Primavera van de Italiaanse zanger Riccardo Cocciante uit 1980. Borsato maakte in 1996 de Nederlandse titel Ik Leef Niet Meer Voor Jou.

 

Zo had de koning van het levenslied, André Hazes, er ook een handje van om platen van een ander in het Nederlands te vertalen, wat dacht je van Gib Mir Deine Angst van de Duitse schlagerzanger Udo Jürgens uit 1982. André Hazes maakte in 1984 hier van Geef Mij Je Angst.

 

De Duitse zanger Peter Maffay had een hit in 1970 met Du Bist Alles en André Hazes in 1986 met Jij Bent Alles.

 

De Franse/Canadese zanger/acteur Robert Charlebois had in 1979 het liedje J'Veux D'L'Amour dat we beter kunnen van Raymond van het Groenewoud & de Centimeters die het een jaar later uitbracht als Je Veux De L'amour.

 

De Mexicaanse popgroep The Triplets hadden in 1991 een hit in de Nederlandse Top 40 met You Don't Have To Go Home Tonight, natuurlijk kon Marco Borsato het weer niet laten om deze in 1995 te coveren als Je Hoeft Niet Naar Huis Vanacht.

 

De Franse zangeres Édith Piaf bracht in 1960 het nummer Milord uit en de toen populaire Nederlandse zangeres Corry Brokken bracht een prachtige Nederlands vertaalde versie van Milord uit. De tekst van dit liedje (over een prostituee) werd in het toen nog conservatieve Nederland door sommige als aanstootgevend ervaren. Bij Édith Piaf moet ik altijd denken aan Carice van Houten die een Joodse zangeres speelt in de film Zwartboek.

 

Warum Nur Warum van de Duitse zanger Udo Jürgens uit 1964 werd in 1984 vertaald in het Nederlands als Waarom Ja Waarom en gezongen door Koos Alberts.

 

Ook van André van Duin weten we dat hij vaak oude nummers covert, zo ook The Swiss Maid van de Amerikaanse country zanger Del Shannon uit 1962 waar hij in 1972 de parodie Angelique van maakten.

 

De Amerikaanse zangeres en actrice Lesley Core bracht in 1963 de plaat You Don't Own Me uit, maar het duurde toch nog tot 1982 voordat André Hazes met de cover Zeg Maar Niets Meer Nederland veroverde.

 

De Duitse pop en rock band Münchener Freiheit brachten in 1985 Ohne Dich uit, een jaar later ging de zanger Erik Mesie van Toontje Lager een solo carriere tegemoet en bracht zijn eerste single Zonder jou uit.

 

De plaat All I Ever Need Is You van de Afrikaans/Amerikaanse zanger Ray Charles uit 1971 werd in 1985 een grote hit voor André Hazes die het omdoopt tot Ik Meen 'T.

 

Ook de Franse zanger Charles Aznavour bleef in de jaren '60 en '70 niet onopgemerkt want zijn plaat Une Enfant in 1965 werd door Boudewijn de Groot in het Nederlands vertaald en kreeg een hit met Een Meisje van Zestien.

 

In 1973 maakt de Italiaanse zangeres en actrice Dalida een duet met de Franse zanger Alain Delon dat Paroles, Paroles heet, Paul de Leeuw doet in 1992 samen met Willeke Alberti een duet en maakt van dit nummer Gebabbel.

 

Dat de Nederlandse artiesten gek zijn op nummers jatten van Italiaandse en Franse artiesten is wel gebleken, zo ook de uit 1964 afkomstige La Montagne van de Franse zanger Jean Ferret waarvan Wim Sonneveld in 1965 de Nedeerlandse cover Het Dorp zong.

 

Machito bracht in 1938 het nummer Guajiri Guantanamera, in 1966 zong Rob de Nijs Anna Paulowna en in 1988 kwamen Frank & Mirella met Guantanamera op de proppen.

 

De Braziliaanse zanger Roberto Carlos had in zijn eigen land in 1985 een hit met Verde E Amarelo wat werd vertaald in het Nederlands en in 1987 zong VOF de Kunst Één Kopje Koffie.

 

In 1992 komt het nummer Sempre uit van de Italiaanse zanger Paolo Valessi, natturlijk is het weer Marco Borsato die hier een grote hit in ziet en vertaald het in 1995 naar Vrij Zij. Er is zelfs een speciale 5 mei versie.

 

In 1968 bracht de Franse zanger Claude Francois het nummer Toi Tu Voudrais uit, Willy Alberti in hetzelfde jaar de Nederlandse vertaling De Glimlach Van Een Kind. Deze plaat werd in 1983 opnieuw uitgebracht, dit keer ingezongen samen met zijn dochter Willeke Alberti. In 1987 deed André Hazes een poging, in 1995 werd opnieuw van Alberti uitgebracht en in 2014 nogmaals gezongen door Willeke Alberti met haar zoon Johnny de Mol voor het goede doel.

 

Bonnie St. Claire zong in 1971 Close The Door en in 1976 zong ze in het Nederlands Sluit De Deur. Willeke Alberti zong Sluit De Deur in 1977.

 

De Amerikaanse country zanger Hank Locklin had in 1959 een klein hitje met Send Me The Pillow. In 1980 wordt dit in het Nederlands vertaald en zongen de nichtjes Hepie & Hepie Lig Op Mijn Kussen Stil Te Dromen. Het nummer werd in 1989 opnieuw uitgebracht met op de B-kant de house versie Turn Up The Pillow.

 

De Italiaanse zanger Claudio Villa komt in 1974 met La Piccinina waarop Manke Nelis in 1987 een Nederlandse tekst maakt en een grote hit scoort met Kleine Jodeljongen. Zo zie je maar weer dat niet alleen in Nederland maar ook in Italië hoempa muziek gemaakt wordt.

 

Het Nederlandse Major Dundee Band had een hit met in het Frans gezongen Hey Suzy en Henk Wijngaard maakte in 1990 een Nederlandse vertaling van Hé Suzy. Ook verscheen er een Duitse en een Engelse versie van Henk Wijngaard.

 

De Amerikaanse folk groep The Cascades hadden in 1962 een internationale hit met Rhythm Of The Falling Rain. Rob de Nijs scoorde in 1963 een grote hit met Het Ritme Van De Regen.  

 

Gebrüder Blattschuss hadden in 1978 het liedje Kreuzberger Nächte. Wie zou ooit kunnen denken dat er vanaf 1980 ieder jaar met Carnaval Brabantse Nachten Zijn Lang van Arie Ribbens uit volle borst mee gezongen zou worden.

 

De Duitse Saragossa Band hadden verschillende hits waaronder ook het nummer Agadou dat in 1981 uit kwam. Opnieuw maakt Arie Ribbens in 1983 een carnalvalsplaatje met de Nederlandse tekst Akketoe.

 

In 1981 kwam de Duitse Gottlieb Wendehals alias Werner Böhm met het nummer Polonäse  Blankenese. Ook nu wist Arie Ribbens tijdens carnaval 1982 weer een hit te scooren met de meezinger Polonaise Hollandaise.

 

De Amerikasanse pop en country zanger Dickey Lee kwam in de zomer van 1975 met het treurige liedje Rocky. Precies een jaar later kwam Don Mercedes met de Nederlandse vertaling van Rocky. Bonnie St. Claire deed de vrouwelijke vocalen voor dit lied.

 

In 1962 bracht de Italiaanse zangeres Mina het nummer Hieber Sand uit, behalve in het Italiaans zong ze ook in het Duits en Engels. In hetzelfde jaar kwam Anneke Grönloh met de Nederlandse vertaling Brandend Zand.

 

Serge Reggiani is een Franse zanger die in 1977 het liedje Ma Derniere Volonté uitbracht, in 1978 kwam de Nederlandse versie Laat Me van de Nederlandse zanger Ramses Shaffie. In 2005 bracht Ramses Shaffy samen met Alderliefste en Liesbeth List het nummer Vivre/Laat Me uit.

 

Daniel Boone kwam in 1971 met Daddy Don't You Walk So Fast dat in 1971 weer vertaalt werd in Pappie Loop Toch Niet Zo Snel en gezongen werd door Herman van Keeken.

 

De Franse zanger Joe Dassin zong in 1969 Les Champs Élysées dat door de komieken Rijk de Gooyer en Johnny Kraaijkamp in 1969 vertaald werd in Oh, Waterlooplein.

 

Die Fröhlichen Strassensänger bracht in 1955 het Duitstalige Zwei Rehbraune Augen dat in Nederland in 1956 vertaald werd in Twee Reebruine Ogen en gezongen door De Selvera's.

 

De Griekse zangeres Bessy Argirakis zong in 1975 An Anixis Tin Cardia Mou dat in 1985 weer vertaald werd als Waarom Fluister Ik Je Naam Nog en werd ingezongen door Benny Neyman.

 

De blonde Zweedse zangeres Agnetha Fältskog van ABBA die in 1983 een solo hit had met Wrap Your Arms Around Me werd in hetzelfde jaar nog in het Nederlands vertaald naar Sla Je Arm Om Me Heen en gezongen door Bonnie St. Claire.

 

Het duo Renée & Renato hadden met Save Your Love in 1982 een grote hit, ook Willy & Willeke Alberti hadden een grote hit met in het Nederlands vertaalde Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen. Het is niet te geloven hoe Willy & Willeke kwa stem en uiterlijk erg veel op Renée & Renato lijken.

 

De Zweedse band Sven-Ingvars hadden in 1964 het liedje Fröken Fräken opgenomen dat in 1965 werd vertaald in Sophietje (Zij Dronk Ranja Met Een Rietje) en gezongen door Johnny Lion.

 

De Amerikaanse zanger Johnny Otis maakte in 1959 met  Marci Lee het rock & roll nummer Telephone Baby. John Spencer die bekend stond om zijn jatwerk maakte samen met actrice Lyda van Leersum Telephone Baby in het Nederlands.

 

De Vlaamse zangeres Samantha had in 1971 een grote hit had met Eviva Espäna, Imca Marina had in 1972 een grote hit in Nederland met Eviva Espäna. Imca Marina bracht deze plaat ook nog uit in het Duits en in het Spaans.

 

De Zweedse zangeres Lil-Babs zong in 1959 Är Du Kär Ännu Klas-Göran, deze plaat kunnen we in Nederland beter als Rocking Billy van Ria Valk uit 1960.

 

De Belgische/Italiaanse zanger Salvatore Adamo had in 1975 een hit met C'est Ma Vie, in 1981 kwam André Hazes met Het Laatste Rondje.

 

De Amerikaanse zangeres/actrice Jo Stafford en de Amerikaanse zanger/acteur George MacRae namen in 1962 samen een duet op met het nummer Beautiful Isle Of Somewhere. In 1993 nam Paul de Leeuw een duet op met André Hazes en zongen ze het nummer Droomland.

 

De Duitse zangeres en tieneridool uit de jaren '50 en '60 Conny Froboess zong in 1951 het liedje Pack' Die Badehose, wat wij in Nederland beter kunnen als Naar De Speeltuin van Heleentje van Capelle met het kinderkoor De Karekieten.

 

De Duitse zanger Peter Maffay zong in 1970 het nummer Und Es War Sommer dat door Rob de Nijs in 1977 vertaald werd als Het Werd Zomer.

 

De Italiaanse zanger Jimmy Roselli zong  in 1969 het aanstekelijke liedje Buona Sera Mr. Campbell dat André van Duin in 1983 in het Nederlands zong met de titel Als De Zon Schijnt.

 

De Duitse schlagerzanger Tony Marshall kwam in 1971 met Schöne Maid. In 1972 zongen de Hekrekels de Nederlandse vertaling Lieve Meid.

 

De Duitse schlagerzanger Peter Orloff kwam in  1971 met het liedje Ein Mädchen Für Immer dat in 1984 door John Spencer gezongen werd als Een Meisje Voor Altijd.

 

Alan Stivell was een Bretoense zanger dat in 1970 Son Ar Christr zong dat wij in Nederland beter kunnen als het in 1980 uitgebrachte Zeven Dagen Lang (Wat Zullen We Drinken) van de Eindhovense band Bots.

 

De Franse zanger Michel Delpech die vooral bekend stond om zijn chansons maakte in 1976 het mooie Ce Lundi-Lá dat door Conny Vandenbos als De Noorderzon Scheen werd gezongen in 19??

 

Sandie Shaw was een Britse zangeres die in 1964 het prachtige lied (There's) Always Someting There To Remind Me, Edwin Rutten zong eind 1964 en begin 1965 de Nederlandse vertaling Ik Moet Altijd Weer Opnieuw Aan Je Denken.

 

De Brits/Indiase zanger Peter Sarstedt zong in 1969 een wereldhit met  Where Do You Go To My Lovely. De Nederlandse hippie en protestzanger Armand kwam in hetzelfde jaar met de Nederlandse vertaling Waar Wil Je Heen Gaan Mijn Liefste.

 

De Spaanse zanger Julio Iglesias (Nickname: Julio Regenjas) kwam in 1979 met de hit Quierme Mucho. In 1984 scoorde Koos Alberts een grote hit met Gisteren Heeft Zij Mij Verlaten

 

De Franse acteur/zanger Yves Montand zong in 1962 La Chansonnette dat Wim Sonneveld weer vertaalde in Zo Heerlijk Rustig.

 

De Australische folk en country zanger Doug Ashdown bracht in 1978 het prachtige nummer Winter In America uit op vinyl. In 1987 werd Winter In America opnieuw ingezongen maar dan door René Froger.

 

De Australische opera zanger Anthony Warlow zong in de musical Jeyll & Hyde uit 1994 het nummer This Is The Moment. René Froger maakte in 1995 zijn eigen versie van This Is The Moment.

 

René Froger had in 1990 een hit met Just Say Hello en Nico Landers zong in 1993 de Nederlandse versie Zeg Maar Hallo.

 

De Zweedse popgroep ABBA had in 1982 het prachtige nummer Cassandra en  dat ook vertaald werd in het Nederlands, Bonnie St. Claire en José Hoebee zongen in 1984 Cassandra.

 

In 1985 bracht de Zweedse groep ABBA het nummer The Way Old Friends Do uit op single en ook nu deed zich weer de gelegenheid voor om Bonnie St. Claire en José Hoebee samen te brengen en in 1985 de Nederlandse vertaling Zoals Vrienden Doen te laten zingen.

 

De Australische popzanger John Paul Young die in 1978 een grote hit had met Love Is In The Air, werd in 1993 vertaald en Nico Landers zong Liefde In De Nacht.

 

Wie dacht dat de Vogeltjesdans van De Electronica's uit 1980 origineel was moet dan maar eens luisteren naar het nummer Tchip Tchip van Cash &  Carry uit 1973.

 

De Amerikaanse soul en discozanger Barry White had in 1974 een grote hit met You're My First, My Last, My Everithing. Willem Duyn kreeg een grote hit in 1989 met Mijn Allessie.

 

In 1983 zong Macario Prudencia het in het Antiliaans gezongen nummer Wasmachien dat de Surinaamse groep Trafassie in 1985 uitbrachten onder de titel Wasmasjien.

 

De popgroep New World bracht in 1973 het nummer Living Next Door To Alice op plaat uit, Peter Koelewijn scoorde onder de naam Gompie een europese hit met de cover Who The Fuck Is Alice.

 

De Amerikaanse country zanger John Denver had een hit in 1971 met Take Me Home. In 1984 kwam Koos Alberts met de Nederlandse vertaling In De Zon en in 2001 kwam de studentenband Hermes House Band met de meezinger Country Roads.

 

Uit de begin periode van de Canadese zangeres Celine Dion komen er nog Franstalige liedjes voor, zo ook het nummer Pour Que Tu M'Aimes Encore dat zij in 1995 opnam. Gordon kwam in 1995 met de Nederlandse vertaling Omdat Ik Zo Van Je Hou.

 

In 2010 hoorden we op de radio het duet tussen de countryzanger Jason Aldean en de zangeres Kelly Clarkson die het nummer Don't You Wanna Stay vertolkten. In 2012 wordt er een Nederlandse tekst opgemaakt door Edwin Evers die samen met Glennis Grace Wil Je Niet Nog 1 Nacht zong.

 

In 1970 zong Steve Goodman het nummer  City Of New Orleans dat in 1973 in het Nederlands werd geschreven en Gerard Cox de gelukkige was die Het Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer mocht gaan zingen. Rudi Carrell maakte de Duitse tekst Wann Wirds Mal Wieder Richtig Sommer

 

In 1962 horen we de Amerikaanse band The Drifters het nummer  Save The Last Dance For Me zingen, in 1977 doet de Volendamse band The Cats een poging met Save The Last Dance For Me en in 1988 is het de beurt aan De Vrijbuiters die de Nederlandse versie Dans Nog Eenmaal Met Mij zingen.

 

Mia Martina was een Canadese zangeres die in 1974 een klein hitje had met Agapimu. In 1980 zong Benny Neyman in het Nederlands Ik Weet Niet Hoe, dat een grotere hit werd als het origineel.

 

Georgie Dawn was een Amerikaanse popgroep dat in 1975 een hit scoorde met Una Paloma Blanca, de Edamse band The George Baker Selection pikte een graantje mee en bracht hun versie van Una Paloma Blanca uit.

 

De Duitse zanger Gunnar Welz zong in 1970 Manuela en in 1971 zong Jacques Herb de Nederlandse cover van Manuela.

 

Ronnie Hilton was een Engelse zanger die in 1965 A Windmill In Old Amsterdam zong, Rudi Carrell kwam met de Nederlandse cover Een Muis In Een Molen In Mooi Amsterdam.

 

Het Amerikaanse rock & roll duo Travis & Bob kwamen in 1959 met Tell Him No, het Nederlandse bandje De Fouryo's  speelde daar op in met het vertaalde Zeg Niet Nee.

 

De Amerikaanse countryzanger George Jones kwam in 1961 met het liedje Tender Years, in 1963 werd het nummer door de Franse zanger Johnny Hallyday Tes Tendres Années gezongen en Willeke Alberti zong Spiegelbeeld

 

De Britse band The Spencer Davies Group waar ook zanger Steve Winwood deel van uitmaakten zongen in 1966 Gimme Some Lovin' , de Janse Bagge Bend zongen in 1982 geheel in het Limburgs Solicitere.

 

De Franse zanger Charles Aznavour werd in de jaren '60 ook vaak gebruikt om liedjes in het Nederlands te vertalen, zo ook het nummer Chante Tu T'laisses Aller uit 1960 dat in 1962 in het Nederlands vertaald werd naar Mijn Ideaal en gezongen door Corry Brokken.

 

Een andere plaat van Charles Aznavour dat in het Nederlands vertaald werd is A Ma File uit 1964 dat in 1971 werd gezongen door Corry Brokken en de titel Voor Mijn Dochter mee kreeg. 

 

In 1983 hadden de Franse zangeres Mireille Mathieu en de Amerikaanse acteur Patrick Duffy (bekend uit de televisieserie Dallas) een duet samen opgenomen en zongen ze Together We're Strong, in 1990 zongen Brigitte Kaandorp en Herman Finkers samen een Duet.

 

In 1984 namen de Amerikaanse zanger Jermain Jackson en actrice/zangeres Pia Zadora het nummer When The Rain Begins To Fall op, in 2013 zongen de twee valse zusters Gerard Joling en Gordon voor het programma Effe Geen Cent Te Makke het nummer Als Je Alles Hebt Gehad. Allebei de nummers stonden in Nederland op nummer 1.

 

In 2005 zong de Amerikaanse zangeres Faith Evans het nummer Mesmerized dat in 2008 werd vertaald en Gerard Joling de tekst 24 Uur Verliefd zong.

 

In 1988 horen we Don't Worry Be Happy van de Amerikaanse zanger Bobby McFerrin. In 1992 maakt Alfred Lagarde als Johnny Camaro een Nederlandse versie van Don't Worry Be Happy.

 

De Puerti Ricaans/Amerikaanse acteur Shawn Elliott bracht in 1965 het nummer Shame And Scandal In The Family uit. In 1968 werd het in het Nederlands vertaald als Wie Is Wie, Groot Schandaal In Onze Familie en werd het gezongen door De Mounties.

 

De Argentijnse zanger en acteur Palito Ortega zong in 1967 La Felicidad. In 1968 zongen Johnny Kraaijkamp en Rijk de Gooyer het nummer Pa Wil Niet In Bad.

 

In 1968 kwamen The Tremeloes met de hit My Little Lady dat ook weer door het komische duo Rijk de Gooyer en Johnny Kraaijkamp werd gezongen met de tekst Oh, Oh, Wat Een Familie!!!

 

De Amerikaanse zanger Roy Oribison had in 1965 een grote hit met Pretty Woman. Stef Bos maakte een Nederlandse vertaling en zong in 1996 Lieve Jongen.

 

T. Texas Tyler was een Amerikaanse countryzanger die in 1946 het nummer Deck Of Cards uitbracht op 78 toeren bakkeliet plaat. In 1965 bracht Gerard de Vries het nummer Het Spel Kaarten uit op 45 toeren vinyl plaat.

 

De Engelse band The Beatles scoorde met Yellow Submarine in 1967 een grote hit en Johnny Hoes dacht een hit te kunnen scoren met de Nederlandse Jelle Zal Wel Zien. Maar ook zangeres Karin Kent dacht een graantje mee te pikken en zong Jelle Sal Wel Sien.

 

In 1966 maakte Burt Bacharach het nummer Dance Mama, Dance Papa, Dance. Karin Kent maakte hier gebruik van en zong in het Nederlands Dans Je De Hele Nacht Met Mij. In 1995 kwam de feestband De Sjonnies met hun versie van Dans Je De Hele Nacht Met Mij.

 

In 1972 zong de Duitse zanger Heino Blau Blüth Der Enzian en in 1996 komen De Sjonnies met de Nederlandse versie Blauw Van De Sangria.

 

In 1961 zingt Dion het nummer Runaway Sue en De Sjonnies zongen in 2002 Zwemmen Zonder Slip (Hip Hip).

 

In 1970 had de Puerto Ricaanse zanger José Feliciano een grote hit met de kerstplaat Feliz Navidad. De Sjonnies zongen in 2007 Me Fiets Is Gejat.

 

De populaire Amerikaans rockband Creedence Clearwater Rivival (CCR) met zanger John Fogerty hadden in 1981 een bescheiden hitje met Midnight Special. Deze werd in 1982 vertaald in het Nederlands door Drukwerk die Schijn Een Lichtje Op Mij zongen en er een grote hit mee scoorde.  

 

De Amerikaanse zanger Harry Belafonte zong in 1956 The Banana Boat Song (Day-O) en André van Duin kwam in 1972 met zijn Nederlandse versie Het Bananenlied.

 

In 1985 deden de Bobbysocks met het nummer La Det Swinge mee aan het eurovisie songfestival en vertegenwoordigen Zweden. Op de B-kant van de single stond dezelfde plaat maar dan in het Engels gezongen. Fifty Fifty zong in 1985 de Nederlandse versie Laat 'T Swingen.

 

De Italiaanse zanger Riccardo Cocciante zong in 1993 het nummer Pour Elle dat in 1994 werd vertaald in Voorbij van Paul de Leeuw.

 

Iedereen kan het nummer Somethin' Stupid van Frank & Nancy Sinatra uit 1967 maar het origineel komt uit en werd gezongen door Carson Parcs en zijn vrouw Gaile Foote. Willy & Willeke Alberti zongen op z'n Nederlands Dat Afgezaagde Zinnetje. Maar in 2001 deden Robbie Williams en Nicole Kidman Somethin' Stupid nog eens met groot succes over. In 2014 werd Dat Agezaagde Zinnetje opnieuw ingezongen door Danny de Munk en Kathleen.

 

De Amerikaanse countryzanger Kenny Rogers zong in 1980 het nummer Coward Of The County dat in hetzelfde jaar nog in het Nederlands werd vertaald als De Lafaard Van De Stad van Gerard Schoonebeek.

 

We kunnen allemaal nog wel die grote voetbalplaat We Gaan Met Z'n Alle Naar America van Hans Versnel uit 1994, maar wist je dat het origineel I Like To Be In America uit de musical West Side Story uit 1961 is?

 

De Australische zanger Joe Dolce had in 1981 een grote hit met Shaddap You Face waarop de Nederlandse zanger Dingetje Houtochdiekop uitbracht.

 

In 1972 zong Chuck Berry het lied My Ding-A-Ling waar De Vrolijke Schuinmarcheerders in 1973 een schuine tekst opmaakten. In de jaren '80 zongen Peter & de Pezers het nummer Mijn Dingeling

 

In 1981 stond de Duitse popgroep Goombay Dance Band in de hitparade met Seven Tears, in hetzelfde jaar kwam Arne Jansen met de Nederlandse vertaling Zeven Brieven.

 

In 1969 zong de Engelse folkzanger Ralph McTell over de Streets Of London. Guus Meeuwis maakte in 2001 de mooie Nederlandse vertaling Op Straat (Eenzaam).

 

De van Sinti afkomstige Duitse schlagerzangeres Marianne Rosenberg had in 1976 een grote hit in Nederland met Ich Bin Wie Du.   Zangeres Roos zong in het Nederlands Ik Ben Als Jij.

 

In 1983 stond de Italiaanse zanger Toto Cutugno in de Top 40 met het nummer L'Italiano. De Volendamse groep Canyon zag hier een grote hit in en zong in het Nederlands Als Ik Maar Bij Jou Ben.

 

De Duitse schlagerzanger Chris Roberts zong in 1971 Mein Name Ist Hase. In 1972 bracht het Lowland Trio de Nederlandse uitvoering Mijn Naam Is Haas.

 

De Duitse komiek Mike Krüger had in Duitsland in 1982 de hit Fall Nicht Ins Klo Mein Kleiner Freund dat uit zijn theatershow kwam. Voor Bonnie St. Claire werd het vertaald in het Nederlands en zong ze de hit Vlieg Nooit Te Hoog Mijn Kleine Vriend

 

Opnieuw scoorde de Duitse schlagerzanger Chris Roberts in 1974 een hit, dit keer met Du Kannst Nich Immer 17 Sein. Dit carnavalsnummer kunnen wij uit 1985 van de Havenzangers die toen Jij Kunt Niet Altijd 16 Zijn ervan maakten.

 

De Australische band The Cherokees zongen in 1967 Oh, Monah. Ook slaagde de Havenzangers er in de begin jaren '90 weer in om een hit te scooren met een Nederlandse versie van Mona.

 

De Duitse schlagerzanger Jürgen Marcus zong in 1973 Ein Festival Der LiebeAlex, die we nog kunnen van het televisieprogramma Big Brother, zong in 2007 Een Festival Van Liefde.

 

De Limburgse zangeres Beppie Kraft zong in 2009 haar grote hit Laot De Zon In Dien Hart geheel in het Limburgs. Zanger René Schuurmans had in 2012 een grote hit te pakken met Laat De Zon In Je Hart.

 

In 1960 nam Roy Oribison het nummer Only The Lonely op in de studio en 48 jaar later, in 2008, namen Frans Bauer en Marianne Weber de Nederlandse vertaling Kijk In Mijn Ogen op in de studio. 

 

De Franse zangeres Lucille Starr zong in 1964 het prachtige nummer Quand Le Soleil Dit Bonjour Aux Montagnes. In 1969 werd dit nummer vertaald naar Een Klomp Met Een Zeiltje dat gezongen werd door het kindsterretje Wilma

 

De Duitse popzanger Matthias Reim dat in 1990 met Verdammt Ich Lieb Dich op nummer 1 stond in de Nederlandse Top 40 werd in 2005 vertaald en zong Dennie Christian het nummer Dit Is Liefde.

 

De Duitse zangeres Andrea Berg zong in 1992 het nummer Du Hast Mich 1000 Mal Belogen. In 2005 zong de Belgische zangeres Laura Lynn Duizend Maal Heb Jij Me Belogen.

 

In 1970 werd er in Italië het nummer La Borsetta Verde uitgebracht door de band Punti Cardinali, in hetzelfde jaar maakt  de George Baker Selection het nummer Little Green Bag. Wie er nu eerder was met het nummer is jammer genoeg niet te achterhalen, wel is het duidelijk dat één van deze een cover is. 

 

De Italiaanse zanger Riccardo Fogli die het nummer Storie Di Tutti I Giorni in 1994 uitbracht werd natuurlijk ook weer gecoverd door niemand minder dan Marco Borsato die hier Dromen Zijn Bedrog van maakten.

 

Van alle Nederlandse artiesten is Marco Borsato denk ik wel de koploper met het jatten van andermans liedjes. Ook in 2001 maakt Marco Borsato samen met Sita het nummer Lopen Op Het Water. Het origineel heet The Mystery dat gezongen werd door Troy Verges & Hillary Lindsey

 

De Engelse punk/rock band The Clash had in 1982 een grote hit met Should I Stay Or Should I Go. In 1998 kwam Titt'n met het nummer Ben Je Geil Of Wil Je Een Koekje

 

De hit My Way van Frank Sinatra uit 1968 werd door André Hazes vertaald in het Nederlands en zong in 1984 Waarom. De rock & roll junkie Herman Brood zong in 2001 zijn versie van My Way.

 

The Browns bestond uit Jim Ed, Bonnie & Maxime Brown die in 1959 het nummer The Three Bells opnamen. In 1982 maakten André van Duin een parodie hierop met Bim Bam.  

 

In 1972 kwam in Duitsland het nummer Mädchen Mit Roten Haaren uit van de zanger Tony. In hetzelfde jaar zong Arne Jansen zijn grootste hit ooit, Meisjes Met Rode Haren.

 

John Newton was een gelovige van een Schotse kerk in 1772 die het muziekstuk Amazing Grace speciaal voor hem liet componeren als een onderdeel van een gebed. Mieke Telkamp zong in 1971 het lied Waarheen Waarvoor op de muziek van Amazing Grace.

 

De Franse popzanger Claude François dat in 1974 Le Téléphone Pleure werd in het Nederlands gezongen door Frans en Monique met als titel Hé Monique

 

Tom Jones zong in 1966 Green Green Grass Of Home. In 1993 zong Nico Landers zijn versie 'T Ouderlijk Huis en in 2007 zongen Hepie & Hepie het nummer Ons Dorp/Us Doarp.

 

In 1982 bracht F.R. David zijn grote hit Words dat voor Koos Alberts in 1984 een leuke cover opleverde met de titel Amsterdam.

 

De Canadese zangeres Buffy Sainte-Marie zong in 1964 Universal Soldier dat in 1965 vertaald werd in Zomaar Een Soldaat van Don Mercedes

 

De Italiaanse zanger Bino scoorde in 1978 een grote hit met Mama Leone, hij heeft deze ook in het Duits gezongen. In 1983 zong Arne Jansen een Nederlandse versie van Mama Leone.

 

De Amerikaanse popzanger Ray Peterson had in 1960 een klein hitje met Corrina Corrina dat in 1961 in het Nederlands werd vertaald en Herman van Keeken zong Corrina Corrina in het Nederlands.

 

De Canadese zanger Paul Anka had een grote hit in 1962 met A Steelguitar And A Glass Of Wine. In 1983 maakte John Spencer (koning van het jatwerk) de Nederlandse cover Een Steel Gitaar En Een Glaasje Wijn.

 

De Engelse acteur/zanger John Leyton had in augustus 1961 een nummer 1 hit te pakken met Johnny, Remember Me en natuurlijk kon de king of covers John Spencer het liet laten om in 1983 de Nederlandse versie van Johnny, Vergeet Me Niet op te nemen in de studio. Het is nog altijd niet duidelijk wie de vrouwelijke stem in de Nederlandse cover doet.

 

Voor de gelegenheid doken Julianne Werding, Victor Lazlo en Maggie Reilly in 1994 de platenstudio in om het nummer Engel Wie Du op te nemen. Bonnie St. Claire en José Hoebee zongen in hetzelfde jaar de Nederlandse vertaling Engel Als Jij.

 

Als de Franse zanger Charles Aznavour in 1964 het prachtige nummer La Mama uitbrengt, kan Corry Brokken het niet laten om met een Nederlandse versie van La Mama op de proppen te komen. Brokken coverden wel vaker nummers van Charles Aznavour en Edith Piaf.

 

De Oostenrijkse zanger Jonny Hill bracht in 1976 het nummer Ruf Teddybär Eins Vier. Gerard de Vries die bekend stond als countryzanger en wiens muziek veel gedraaid werd door vrachtwagenchauffeurs, nam de Nederlandse vertaling Teddybeer op in 1976.

 

De Amerikaanse countryzanger Red Sovine had in 1965 het nummer Giddy Up Go, in 1966 nam ook Gerard de Vries Giddy Up Go op in het Nederlands. In 1981 kwam Dingetje met de parodie Met Melk Meer MansPaul de Leeuw deed dit in 1991 nog eens over en nam zijn versie van Giddy Up Go op als Bob de Rooy.

 

In 1967 had de Franse zanger Joe Dassin Siffler en grote hit in Frankrijk met Sur Le Colline, Zai Zai Zai. In hetzelfde jaar wordt dit vertaald en gezongen door Ben Cramer, Zai Zai Zai is de grote hit waarmee Ben Cramer doorbrak. Deze plaat werd door Ben Cramer in 1973 en in de begin jaren '90 opnieuw uitgebracht en wederom werd het opnieuw een grote hit.

 

De Duitse actrice/zangeres Heidi Brühl had in 1966 in Duitsland een hit met Das Kann Mir Keiner Nehmen. In hetzelfde jaar zong Conny Vandenbos de Nederlandse cover Ik Ben Gelukkig Zonder Jou. Bonnie St. Claire zong Ik Ben Gelukkig Zonder Jou opnieuw in 1976.

 

De Amerikaanse zanger Andy Williams zong in 1966 Try To Remember uit de musical The Fantasticks. Saskia & Serge vertaalden het in het Nederlands en zongen in 1971 Zomer In Zeeland.

 

De Franse zanger Hervé Vilard zong in 1965 Capri C'est Fini dat in 1966 door Conny Vandenbos in het Nederlands gezongen werd als Met Wie Ik Hem Zie.

 

De Amerikaanse folk band The Limeliters zongen in 1961 Have Some Madeira My Dear. Ted de Braak zong in 1965 de Nederlandse cover Een Glaasje Madera M' Dear.

 

Teddy Parker - Wir Pfeifen Schon Am Morgen en De Marc Winter Band - Whistling Scout. Welke artiest dit nummer eerder uitgebracht heeft is niet bekend.

 

De Duitse zanger Gerd Böttcher had in 1962 een hit met Für Gabi Tu Ich Alles dat in 1963 vertaald werd en Rob de Nijs het nummer Voor Sonja Doe Ik Alles zong.

 

In 1988 nam de Duitse schlagerzangeres Michelle het nummer prachtige Einsam Ohne Dich op in de studio. Corry Konings nam in 1988 de vertaalde versie Eenzaam Zonder Jou op in de studio. 

 

De Britse zanger Roger Whittaker had in 1990 voor de zoveelste keer een grote hit te pakken, dit keer was het met het nummer Schön War Die Zeit dat in hetzelfde jaar ook voor Corry Konings een hit opleverde met Mooi Was Die Tijd.

 

Johnny Duncan zong in 1960 Hello Mary Lou dat daarna veelvuldig door artiesten gecoverd werd. Zo zong ook Koos Alberts in 1986 zijn Nederlandse cover van Marylou.

 

De Zweedse zangeres Zarah Leander zong in 1972 het nummer Wunderbar uit de musical Kiss Me Kate komt en Manke Nelis in 1987 in het Nederlands vertaalde en de meezinger Tante Saar zong.

 

De Brasiliaanse zanger Morris Albert zong in 1974 Feelings en André van Duin zong in 1976 File.

 

De Amerikaanse countryzangeres Billie Jo Spears nam in 1976 het nummer What I've Got In Mind op in de studio. In hetzelfde jaar werd dit weer in het Nederlands vertaald en zong Don Mercedes het nummer Dan Ben Ik Weer Thuis.

 

David McWilliams was een Britse zanger die een bescheiden hitje had in 1976 met Days Of Pearly Spencer. Ook maakte hierop weer Don Mercedes een Nederlandse cover en zong hij nog in hetzelfde jaar De Telefoon

 

De Nederlandse band Door Mekaar zong in 1977 het nummer Terug Van Troje. Drukwerk maakte in 1981 zijn eigen versie en zong Je Loog Tegen Mij.

 

In 1972 zong Dr. Hook & The Medicine Show het waar gebeurde verhaal Sylvia's Mother. Drukwerk zong in 1987 over Silvia's Moeder.

 

De (voormalig Joegoslavië) Kroatische zangers Danijel Popovic had in 1983 een hit met Dzuli dat hij zong tijdens het eurovisie songfestival. Arne Jansen zag hier ook een hit in en zong in 1983 de Nederlandse cover Julie.

 

De Kroatiche televiesie presentator en zangeres Sanja Dolezal had in 1983 de plaat Pjevaj Mi uitgebracht. In hetzelfde jaar deed Bernadette met het nummer Sing Me A Song mee aan het Eurovisie songfestival.

 

In 1984 deed Maribelle mee aan het eurovisie songfestival met het nummer Ik Hou Van Jou. In 1992 zong Gordon zijn versie van Ik Hou Van Jou.

 

Freddy Quinn bracht in 1962 het nummer Junge Komm Bald Wieder uit. In 1963 kwam de Nederlandse versie Jongen Kom Naar Huis dat gezongen werd door Paul Dubois. Zanger Paul Dubois die dit liedje in 1963 de groeven inzong, was van beroep politieagent, maar hij zong erg graag in zijn vrije tijd en zijn grote wens was dan ook om een plaatje te mogen maken. Tegenwoordig is dit één van de meest gezongen zeemansliedjes bij chantiekoren.

 

In 1965 maken Enoch Light & The Light Brigade het vrolijke instrumentale nummer La Bostella. In 1968 wordt de Nederlandse vertaling De Bostella gezongen door Johnny Kraaijkamp en Rijk de Gooyer.

 

De Zwitserse volkszanger Vico Torriani zong in 1954 het prachtige nummer Du Schwarzer Zigeuner dat pas in 1972 werd vertaald in Oh, Zwarte Zigeuner en gezongen werd door Bob Scholte. In 1976 werd deze plaat opnieuw uitgebracht door Willy Alberti & Johnny Jordaan.

 

De Amerikaanse countryzanger Mac Davis zong in 1980 It's Hard To Be Humble dan in 1981 in het Nederlands vertaald werd als 'T Is Moeilijk Bescheiden Te Blijven van Peter Blanker.

 

In 1987 had de Duitse zanger Stephan Remmler een top 3 hit in Duitsland met Alles hat Ein Ende Nur Die Wurst Hat Zwei. In 1987 werd er door Peter Blanker de Nederlandse cover Alles Heeft Een Einde Maar Een Worst Wel Twee gezongen. 

 

De Franse zanger Claude Francois zong in 1975 Le Vagebond dat Conny Vandenbos in 1976 als Drie Zomers Lang in het Nederlands zong. 

 

In 1973 bracht de Amerikaanse zanger Jud Strunk het nummer A Daisy A Day op single uit. Conny Vandenbos zong in het Nederlands haar grootste hit Een Roosje Mijn Roosje

 

In 1962 zingen de Franse zangeres Édith Piaf en haar echtgenoot Théo Sarapo het nummer A Quoi Ca Sert L'Amour. In 1988 brengen Conny Vandenbos en haar 20 jaar jongere vriend Wim Rijken Wie Weet Wat Liefde Is. In 2006 kwam er een remake met Wim Rijken en Marga Bult.

 

Het nummer Amor De Mis Amores van de Spaanse zanger Paco werd ook in het Nederlands gecoverd want in 1989 zongen Conny Vandenbos en Wim Rijken het nummer Stapelgek Op Jou de hitlijsten in.

 

Rita Hovink zong in 1976 Het Is Koud Zonder Jou. Volkszanger André Hazes zong in 1980 zijn aangepaste versie van Het Is Koud Zonder Jou.

 

In 1988 zong de Italiaanse zanger Massimo Ranieri het nummer Perdere L'Amore dat André Hazes vertaalde in Als Je Alles Weet

 

In 1964 had de Amerikaanse zanger Buck Owens een hit met Cryin' Time dat in 1989 werd gecoverd door André Hazes die toen de tekst Jammer zong.

 

De Portugese zanger Chiquetete had in 1983 een hit met Suëna Con Besar Tu Boca dat vertaald werd in het Nederlands en André Hazes zong in hetzelfde jaar Speel Niet Met Vuur

 

De Amerikaanse soul en R&B zanger Ben E King zong in 1961 Stand By Me. In 1989 werd deze vertaald en zong André Hazes het prachtige nummer Op De Hoek Van De Staat over een zwerver in Amsterdam.

 

De Ierse zanger Joe Dolan zong het nummer Sentimental And Blue dat André Hazes in Zo Zal Het Altijd Moeten Zijn vertaalden.

 

Spanish Harlem was een nummer van de R&B/Soul zanger Ben E King uit 1961. De Volendamse band The Cats hadden hier en daar ook enige jatwerk, zo zongen zij in 1978 hun versie van Spanish Harlem.

 

In 1975 kwam Joost Nuissl met Ik Ben Blij Dat Ik Je Niet Vergeten Ben op nummer 6 binnen in de Nationale Hitparade. In 1996 liet de zingende student Guus Meeuwis zijn versie horen van Ik Ben Blij Dat Ik Je Niet Vergeten Ben.

 

De Britse popzanger  Graham Bonney dook in 1972 de studio in om Du Bist Viel Zu Schön op te nemen. In hetzelfde jaar dook ook Danny Cardo de studio in om de Nederlandse vertaling Jij Bent Veel Te Mooi op te nemen.

 

De Brasiliaanse band Cangaia De Jegue hadden in 2008 een hit met Ai Se Eu Te Pego dat in 2012 door Gerard Joling als Dan Voel Je Me Beter gezongen werd.

 

De Italiaanse zangers In-Grid had in 2011 een hit met Tu Es Foutu. Gerard Joling bracht in hetzelfde jaar de Nederlandse vertaling Er Hangt Liefde In De Lucht.

 

In 1953 en in 1973 bracht de Duitser René Carol een remake van de hit Rote Rosen, Rote Lippen, Roter Wijn. In 1989 zong de Belgische zanger Edy Wally die ook in Nederland erg populair was Rode Rozen, Rode Lippen, Rode Wijn.

 

Radetzky March van Johann Straus I uit 1848, waarschijnlijk zegt het je helemaal niets. Maar in 1994 bewerkte de Dikke Lul Band deze muziek in het lied Dikke Lul dat op nummer 3 kwam te staan in de Nederlandse Top 40.

 

De Turkse zanger Dario Moreno had in 1961 een hit met Brigitte Bardot. In 1976 bracht de Nederlandse band Rossa Nova Brigitte Bardot uit op 45 toeren single. 

 

De Duitse zanger Reinhard Mey scoorde in 1974 met Wie Vor Jahr Und Tag zijn zoveelste hit. In 1997 had de Belgische band Mama's Jasje in België en Nederland een hit met Als De Dag Van Toen.

 

Wij Houden Van Oranje is een nummer van André Hazes dat toen heel populair was toen het Nederlands Elftal in 1988 Europees Kampioen werd. Het refrein is grotendeels gebaseerd op de melodie van Auld Lang Syne. Het is een eeuwen oud gedicht en lied van de Schotse dichter Robert Burns. 

 

De Duitse punkband Tenpole Tudor hadden in 1981 met Wunderbar een grote hit te pakken in Europa. In 1992 had de Achterhoekse popgroep Normaal & Willem Duyn een grote hit in Nederland met Woenderbaar.

 

In 1971 had de Britse rockband The Kinks een grote hit met Lola. In 1992 had de gelegenheids-formatie Willem Dut Normaal (Willem Duyn & Normaal) de Nederlandse versie van Lola.

 

In 1955 zong Bill Haley & His Comets het rock & roll nummer Rock Around The Clock. In 1986 namen Normaal en Zangeres Zonder Naam als tegenprestatie van het programma Wedden Dat? het nummer Rock Around The Clock op in de platenstudio.

 

In 1975 kwam de Mozambikaanse zanger Afric Simome met het nummer Hafanana. In 1996 kwam Dennis Erhardt met de Nederlandse vertaling Gewoon Een Vrolijk Liedje.

 

Als in 1975 Afric Simone het nummer Ramaya uitbrengt kan André van Duin natuurlijk niet achter blijven en komt hij met de parodie Rammen Maar op de proppen.

 

In de tijd van de rock&roll hadden de Teddy Boys een plaatje dat Bring Back Rock And Roll heet. In 1989 zong John Spencer zijn versie van Bring Back Rock And Roll.

 

De Zweedse zanger Tommy Nilsson zong in 1989 tijdens het eurovisie songfestival het ingezonden lied En Dag. In 1992 werd dit vertaald en zong Paul de Leeuw de openingstune van zijn programma De Schreeuw Van De Leeuw.

 

De Oostenrijkse zanger Udo Jürgens had in 1975 een hit met Griechischer Wein, in hetzelfde jaar wordt dit vertaald en zingt de Vlaamse zanger Joe Harris in het Nederlands Drink Rode Wijn. Joe Harris was ook bekend in Nederland en was een graag geziene gast bij TROS Op Volle Toeren.

 

John Lennon zong samen met zijn vrouw Yoko Ono in 1971 het kerstliedje Happy Xmas (War Is Over). In 1988 zongen verschillende Nederlandse artiesten onder de naam Artiesten Voor Het Ronald McDonald Huis het speciaal geschreven nummer Gelukkig Kerstfeest.

 

Het Amerikaanse duo Simon & Garfunkel (Paul Simon & Art Garfunkel) hadden in 1964 een klein hitje met The Sound Of Silence. Boudewijn de Groot nam in 1965 de Nederlandse vertaling Geluid Van Stilte op in de studio.

 

In 1959 zong de Griekse zanger Leo Leandros (de vader van Vicky Leandros) het nummer Alle Mädchen Wollen Küssen. In 1960 werd het vertaald in Alle Meisjes Willen Trouwen en werd gezongen door Anneke Grönloh.

 

Gus Backus zong in 1962 over Linda en in hetzelde jaar kwam Rob de Nijs met de Nederlandse vertaling van Linda.

 

In 1949 had de Amerikaanse folkband The Weavers een hit met The Hammer Song dat later door vele artiesten gecoverd is. Zo zong Rob de Nijs in 1963 Oh, Had Ik 'n Hamer.

 

De Italiaanse zangeres Rita Vavone zong in 1968 Arrivederci Hans. In 1969 zong Ronnie Tober de Nederlandse vertaling Arrivederci Ans

 

In 1959 kwam Oui, Oui, Oui, Oui op single uit van de Franse zanger Jean Philippe. Teddy Scholten zong in in hetzelfde jaar zijn Nederlandse versie van Oui, Oui, Oui, Oui.

 

De Franse zangeres Sheila zong in 1963 Le Sifflet Des Copains. Willeke Alberti zong in hetzelfde jaar Als Ik Je Hoor Fluiten.

 

In 1970 deed de Ierse zangeres Dana mee aan het eurovisie songfestival met het liedje All Kinds Of Everything. In hetzelfde jaar liet Willeke Alberti een Nederlandse tekst hierop schrijven en kreeg ze een grote hit met het liedje Duizenden Dingetjes.

 

In 1963 kwam de girl band The Crystals met Then He Kissed Me. Ook dit werd weer in het Nederlands gezongen door Willeke Alberti die in 1964 het liedje Toen Je Me Kuste uitbracht.  

 

In 1963 bracht Peggy March onder de naam Litlle Peggy March het nummer I Will Follow Him uit op 45 toeren single. José Hobee die uit de meidenband Luv gestapt was en een solo carriëre begon kwam in 1982 gelijk met haar nummer 1 hit I Will Follow Him

 

In 1963 had de Jamacaanse zangeres Millie Small een hit met My Boy Lollipop. In 1982 kwamen Dick & Lollipop met het liedje Ik Heb M'n Lolli Op.

 

De Amerikaanse zanger Neil Sedaka had in 1960 een hit met Oh Carol. Corry van Gorp kwam in 1982 met de carnavalskraker Oh Karel.

 

In 1967 had Percy Sledge het mooie nummer My Special Prayer. Koos Alberts nam in 1985 een Enkele Reis

 

In 1959 zong Christine Görner het nummer My Happyness (Immer Will Ich Dreu Dir Sein). In 1986 zongen Koos Alberts & Corry Konings samen Ik Wil Altijd Bij Jou Zijn.

 

Roy Orbison had in 1961 een hit met Crying. Gerard Joling deed in 1985 mee met de soundmixshow en won, het winnende nummer Crying werd later ook op single gezet. 

 

In 1989 had de Duitse zanger Günther Stern het nummer Nie Mehr Bolero. In hetzelfde jaar bracht Gerard Joling de Engelse vertaling No More Bolero's

 

In 1983 deed de Zweedse zangers Carola Häggkvist mee met het eurovisie songfestival waar ze het nummer Främling zong. In 2011 zong Gerard Joling in het Nederlands Je Ogen Hebben Geen Geheimen Meer.

 

In 1997 maakten Bob Carlisle het nummer Butterfly Kisses dan in hetzelfde jaar in het Nederlandse vertaald werd als Een Kus En Een Knuffel van Hans Vermeulen.

 

In 1994 zong de Amerikaanse countryzanger John Michael Montgomery de balade I Swear. In 1996 komt Albert West met de Nederlandse cover Voor Jou.

 

In 2008 had de Duitse schlagerzanger Tony Marshall een hit met 1000 Mal An Dich Gedacht. Corry Konings zong in 2009 de vertaalde tekst 1000 Keer Aan Jou Gedacht

 

In 1981 dook de Duitse zangers Marianne Rosenberg de studio in op het nummer Hab' Ich Dich Verloren op te nemen. De zusjes Maywood namen in 1981 hetzelfde nummer op, maar dan in de Engelse versie Give Me Back My Love.

 

De Italiaanse zanger Edoardo Bennato had met Viva La Mamma in 1989 een grote hit in handen. In hetzelfde jaar kwam de Vlaamse zangeres Conny Fabry met de Nederlandse versie Jij Gekke Mama.

 

De Britse zangeres Helen Shapiro had in 1963 een hit met Queen For Tonight. Conny Fabry zong in 1985 de Nederlandse bewerking Koningin Voor Één Nacht.

 

In 1981 scoorde Sheena Easton een grote hit met My Baby Takes The Moring Train uit de film 9 To 5. Benny Neyman dook in 1982 de studio in om Liefde Is Als Een Sigaret op te gaan nemen.

 

De Finse zangeres Katri Helena had in 1979 een grote hit in haar land met Amsterdam, met deze plaat vertegenwoordigde ze Finland op het eurovisie songfestival. In 1980 deed Maggie MacNeal mee aan het Eurovisie Songfestial met de Nederlandse versie van Amsterdam.

 

De Amerikaanse zangeres Gloria Gaynor had in 1978 al een grote hit met I Will Survive, maar André Hazes maakten in 1987 een grote hit met de Nederlandse cover 'T Is Voorbij.

 

In 1972 maakten de Franse zanger Michel Fugain het nummer Une Belle Histoire. In 1973 maakt de Belgische zangeres Ann Christy de cover Een Mooi Verhaal, in 1975 wordt dit nummer opgepakt door Gerard Cox en in 2006 zingen Paul de Leeuw en Alderliefste hun versie van Une Belle Histoire/Een Mooi Verhaal.

 

Voormalig Miss Egypte en zangeres Dalida had in 1974 een grote hit met Gigi L'Amoroso. In In 1974 maakte Mike Vincent de Nederlandse tekst Friet Met Mayonaise en in 1975 jatte Johnny Hoes Friet Met Mayonaise.

 

De Italiaanse groep Ricchi Poveri hadden in 1983 een nummer 1 hit in Italië en Frankrijk met Sará Perché Ti Amo. In 2011 zongen Tim Douwsma en Monique Smit de Nederlandse versie Één Zomeravond Met Jou dat niet verder is gekomen dan de TROS Kids Top 20.

 

De Italiaanse popzanger Zucchero had in 1995 de plaat X Colpa Di Chi uitgebracht. Natuurlijk was het weer Marco Borsato die het nummer moest jatten en in 1996 in het Nederlands Wie zong.

 

De Frans/Italiaanse zanger Riccardo Cocciante zong in 1976 het nummer Margherita. In 1996 is Margherita de B-kant van de single Vrij Zij die Marco Borsato opnam in de studio.

 

In 1991 nam Riccardo Cocciante het prachtige nummer Se Stiamo Insieme op. In hetzelfde jaar zong Danny de Munk Ze Zei Niet Één Keer Ik Hou Van Jou en in 1994 zong André Hazes Ik Leef Mijn Eigen Leven.

 

De Amerikaanse countryzanger Glen Campbell had in 1975 een hit met Rhinestone Cowboy, in hetzelde jaar zong de ééndagsvlieg Claire de Nederlandse tekst Vreemde Vogels.

 

De Franse zangeres France Gall zong in 1965 Poupée De Cire, Poupée De Son de hitlijsten in. In hetzelfde jaar zong Marijke Merckens over een Modepop.

 

Waar Cliff Richard in 1968 zong over Congratulations zong Karin Kent over Lang Zal Ze Leven.

 

In 1969 kwam Tony Bass met de Nederlandse versie op Gina Lollobrigida. Van wie het origineel is kan ik niet achter halen, maar het werd vaak op de radio gedraaid toen, dus dat het een cover is dat is wel duidelijk.

 

De Deense zangeres Gitte zong in 1963 Ich Will 'Nen Cowboy Als Man, Ria Valk zong Ik Wil Een Cowboy Als Man.

 

Freddy Quinn zong in 1963 Allein Wie Du, Paul Dubois maakten als De Zingende Bootsman het nummer Net Als Jij.

 

De Oostenrijkse zanger Andy Borg zong in 1982 Nun Schlägt Die Uhr dat in 1984 werd vertaald en Frank & Mirella Als Je Weer Komt zongen.  

 

De Oostenrijkse zanger Andy Borg zong in 19 het nummer Die Fischer Von San Juan dat we in Nederland beter kunnen als De Vissers Van San Juan uit 19 van Frank & Mirella.

 

In 1973 hadden Chris Montez and Raza een hit met Ay No Digas, in 1984 zongen Frank & Mirella de Nederlandse versie Wat Ik Zou Willen.

 

In 1978 hadden het Duitse duo Adam & Eve een hit met Die Versunkende Stadt, in 1979 hadden Frank & Mirella een hit met de Nederlandse cover De Verzonken Stad.

 

In 1958 zong de Amerikaanse zangeres Connie Francis over Paradiso, in 1962 werd het vertaald en zong Anneke Grönloh Paradiso.

 

Het Duitse duo Cindy & Bert namen in 1973 het nummer Ich Komm' Bald Wieder op Dennie Christian & Mieke in 1984 zongen op Zaterdagavond.

 

In 1980 had ABBA het nummer The Piper dat in 1985 door Bonnie St. Claire & José Hoebee in  de Nederlandse versie De Flierefluiter gezongen werd. 

 

De Britse zangeres Dusty Springfield zong in 1968 het prachtige nummer I Close My Eyes And Count To Ten. In 1988 zong Bonnie St. Claire Het Lijkt Of Ik Droom.

 

De Italiaanse zangeres Milva zong in 1972 La Canzone Della Libertá dan in 1983 werd vertaald en Conny Vandenbos Net Als Vroeger zong.

 

In 1974 zong de Vlaamse band RUM het lied Ik Hou Van Alle Vrouwen. Hans de Booij zong in 1986 dat hij van Alle Vrouwen hield.

 

In 1985 nam de Duitse zanger Herbert Grönemeyer het nummer Kinder An Die Macht op dat in 1986 vertaald werd en Hans de Booij zong over Kinderen Aan De Macht.

 

In 1970 zong Diana Ross het nummer Reach Out And Touch (Somebody's Hand), ik 1985 zong Henny Huisman samen met zijn kandidaten van de sountmixshow Reach Out And Toch (Somebody's Hand).

 

In  1993 Zong Frank Boeijen over het Paradijs, Jan Smit zong in 2011 zijn gestolen versie van Paradijs.

 

De Franse acteur/zanger Johnny Hallyday zong in 1969 Que Je T'Aime, in 2010 zongen Jan Keizer & Annie Schilder Que Je T'Aime.

 

In 2005 nam de Duitse zangers Mara Kayser het nummer Morgensterne Schweigen op dat in 2011 werd vertaald naar Alle Sterren Zwijgen en gezongen door Jannes

 

Un'emergenza D'Amore van de Italiaanse zangeres Laura Pausini uit 1998 werd vertaald in het Nederlands en Marjan Berger zong in 1999 Ik Ben Op Zoek Naar Jouw Liefde.

 

In 1979 zong de Italiaanse zanger Pupo het prachtige nummer Forse dat in 1984 door André Hazes werd vertaald in Blijf Bij Mij.

 

In 1996 hadden Chris Rea & Shirley Bassey een grote hit met La Passione dat door André Hazes werd vertaald naar Het Is Te Laat.

 

De Italiaanse zangeres Ornella Vanoni zong in 1983 Rabbia, Libertá, Fantasia. In 1987 vertaalde André Hazes het en zong hij Ik Blijf Eenzaam.

 

De Amerikaanse popzanger Lionel Richie had een grote hit te pakken in 1984 met Hello, André Hazes vertaalde het en zong in het Nederlands Ik Hou Van Jou.

 

De Italiaanse zanger Eros Ramazzotti zong in 1985 het nummer Cuori Agitati en André Hazes zong in hetzelfde jaar nog Jij Dat Ben Jij.

 

In 1982 deed de Spaanse zangeres Lucia mee aan het Eurovisie Songfestival met het ingezonden liedje El. André Hazes jatte het instrumentale voor zijn plaat Kom Terug in 1982.

 

De Italiaanse zanger Franco Califano zong in 1988 het nummer IO (Per Le Stade Di Quartiere) dat André Hazes vertaalden in Liefde, Leven, Geven.

 

In 1982 bracht de Zweedse popgroep ABBA het nummer The Day Before You Came uit op 45 toeren single. André Hazes vertaalde het naar het Nederlands en zong in Met Kerst Ben Ik Alleen.  

 

De Britse muzikant Springwater had in 1971 het instrumentale nummer I Will Return waar André Hazes de muziek van jatte en in 1990 Oranje Bovenaan uitbracht.

 

In 1973 bracht de Britse muzikant Springwater het intrumentale synh-pop nummer Dan The Banjo Man uit waar de Volendamse groep BZN in 1994 dankbaar gebruik van hebben gemaakt met hun gezongen versie van Dan The Banjo Man.

 

In 1988 zong Roy Orbison het prachtige nummer A Love So Beautiful dat André Hazes in 2005 vertaalde in Vaag En Stil.

 

De Noord-Ierse zanger Gary Moore had in 1990 een hit in Europa met Still Got The Blues dat André Hazes in 2002 vertaalde naar Zoveel Jaren

 

In 1985 had de Duitse zanger Frank Duval een duet met Kalina Maloyer en hun prachtige plaat It Was Love werd vertaald in het Nederlands, André Hazes zong samen met Lisa Boray in 1991 Sorry.

 

In 1991 zong Diana Ross het gevoelige nummer When You Tell That You Love Me dat in 1992 in het Nederlands werd vertaald door Saskia & Serge die Als Je Zachtjes Zegt Ik Hou Van Jou zongen. In 2004 zongen André & Rachel Hazes Ach Je bent Er Maar Heel Even.  

 

In 1985 zong de Vlaamse zangeres Marleen het speciaal voor haar door Pierre Kartner geschreven nummer Jij Denkt Maar Dat Je Alles Mag Van MijHier is deAndré Hazes en hier de 2008 versie van Frans Duijts.

 

In 1975 zong de Griekse zangeres Vicky Leandros het Duitse nummer Ich Liebe Das Leben. In 2009 zong de Hillegomse zanger Dirk Meeldijk de hit Ik Hou Van Het Leven.   

 

De Amerikaanse acteur/zanger Pat Boone zong in 19 over de tekenfilmfiguur Speedy Gonzales. De Alpenzusjes zongen in 1986 Speedy Gonzales In Tirol.

 

De zangeres Helen Shapiro zong in 1961 Walking Back To Happiness. De Nederlandse zangeres Colinda (later zangeres van het Holland Duo) zong in 1988 Ik Blijf Nog Even Vrijgezel.

 

Chris Montez zong in 1962 Let's Dance. Colinda zong in 1989 Ik Heb Sjans

 

Wie herinnert zich nog de televisiereclame van Nescafé uit 1982 waarin La Colegiala gebruikt werd van Rodolfo Y Su TipicaSandra Reemer zag hier een hit in en maakte in 1990 haar versie van La Colegiala.

 

Cindy Lauper zong in 1984 Time After Time en Maggie MacNeal zong in 1989 het prachtige nummer Verloren Tijd.

 

Gert Timmerman zong in 1963 het Duitstalige nummer Nimm Deine Weisse Gitarre. Koos Alberts zong in 1984 op deze muziek de tekst Gisteren Heeft Zij Me Verlaten.

 

De Duitse zanger Reinhard Mey zong in 1975 Mein Testament dat een cover was van het uit 1967 door Boudwwijn de Groot gezongen Testament.

 

Can't take my eyes off you is origineel van  de Amerikaanse groep Frankie Valli and The 4 Seasons uit 1962. In 1992 nam de Kroatisch/Nederlandse model/actrice en zangers Tatjana Šimić een Europees duet op met de Nederlandse zanger Gerard Joling, de popklassieker Can't take my eyes off you.

 

René Froger had in 1990 een grote hit met Just Say Hello en Nico Landers zong in 1993 Zeg Maar Hallo.

 

De Engelse popzanger Tom Jones zong in 1966 zijn groote hit The Green Green Grass Of Home en de Amsterdamse zanger Nico Landers zong in 1993 een prachtige vertaling met 'T Ouderlijk Huis.

 

In 1969 zong Engelbert Humperdinck het nummer Quando Quando Quando. Het nummer werd ook gebruikt voor een Japanse TV commercial voor de Honda Fit Shuttle. Nico Landers maakte in 1993 een Nederklandse vertaling van Quando Quando Quando.

 

Love Me Tonight is een nummer van Tom Jones uit 1969 dat Nico Landers in 1993 vertaalde in Blijf bij me vannacht.

 

Nico Landers zong in 1993 het nummer Blijf, het originele nummer Stay is helaas niet te vinden op YouTube en ook wie de originele artiest is kan ik helaas niet achterhalen.

 

De Franse/Canadese zanger Sylvain Cossette zong Et pourtant en Nico Landers zong in 1993 Yet I Know. Sylvain Cossette was ook bandlid van Paradox.

 

De Britse zanger Eddy Grant (ex The Equals) had in 1988 een grote hit met Gimme Hope Jo'Anna dat Nico Landers vertaalde in Geef Me Hoop Jo'Anna in 1993. In 1995 maakte oud voetballer René van der Gijp een parodie over spiritueel medium Jomanda, die toentertijd onder vuur lag in de media. Geef Me Hoop Jomanda stond toen vijf weken in de Top 40.

 

De Afrikaans/Amerikaanse zanger Gene McDaniels zong in 1963 It's A Lonely Town en Nico Landers zong in 1994 Stil In De Straten.

 

De Italiaanse zanger Peppino di Capri had in 1963 een internationale hit met Roberta. De Amsterdamse zanger Nico Landers zong in 1994 de Nederlandse cover Marcella.

 

Bobby Rydell is een Amerikaanse zanger die met Forget Him in 1963 een hit scoorde. Nico Landers zong de Nederlandse versie van Vergeet Hem in 1994.

 

De Amerikaanse zanger/acteur en Mafioso Frank Sinatra had in 1964 een hit met Chicago, het nummer kwam uit één van zijn films. Nico Landers zong in 1994 zijn Nederlandse versie over Mokum.

 

John Paul Young had in 1976 een grote hit met Standing In The Rain dat in vele discotheken grijs gedraaid werd. Nico Landers zong in 1994 op dezelfde discodeuntjes in het Nederlands Ik Sta Te Barsten Van De Kou.

 

De Engelse glamrock-band The Sweet had in 1972 een grote internationale hit met Poppa Joe. In 1994 zong Nico Landers de Nederlandse vertaling Papa Joe.

 

De Canadese zanger Paul Anka zong in 1959 Put Your Head On My Shoulder en Nico Landers zong zijn in het Nederlands vertaalde versie Huil Maar Uit Op M'n Schouder.

 

De Amerikaanse acteur/zanger Harry Belafonte zong in 1957 Banana Boat Song dat in Nederland bekend werd door een parodie van André van Duin. Nico Landers zong op geheel eigen wijze in 1994 De Bananenboot song.

 

Elvis Presley zong in 1961 Surrender. Nico Landers zong in 1983 de Nederlandse versie In De Kroeg Van Ome Nelis.

 

Engelbert Humperdinck zong in 1966 Release Me, en Nico Landers zong in 1994 de Nederlandse cover van Release Me

 

Julio Iglesias had in 1982 een grote hit met Amor, Amor, Amor dat in 1994 werd vertaald en Nico Landers Amor, Amor, Amor in het Nederlands zong met een vette discobeat eronder.

 

De Canadese band After All zong in 1973 het prachtige nummer If You Need Me, de Nederlandse zanger Rob Zorn zong in 1991 de Nederlandse vertaling Geef Mij Je Liefde.

 

Elvis Presley zong het nummer Help me make it Through The Night dat in 1991 in het Nederlands werd vertaald naar Laat Me Niet Alleen Vanacht en gezongen werd door Rob Zorn.

 

De Canadese zanger Paul Anka zong in 1963 You Are My Destiny en Rob Zorn zong in 1991 Wie Ben Ik Zonder Jou.

 

Die Flippers zongen Heut Nacht Hab Ich Dich Verloren, Rob Zorn zong in 1991 de Nederlandse versie Vanacht.

 

Boney M zong in 1978 de nummer 1 hit  Rivers Of Babylon en de Nederlandse zangeres Annabel zong in 1985 de Nederlandse cover Waar Gaat Het Met Ons Toch Heen.

 

In 1959 had de Amerikaanse zanger Bobby Darin een grote hit met Dream Lover, in 1983 werd Dream Lover in het Nederlands vertaald en gezongen door Peter Smulders.

 

Connie Francis zong in 1958 Stupid Cupid. Charlotte zong in 1983 de Nederlandse versie van Stupid Cupid. In 1991 zong Maywood hun versie van Stupid Cupid.

 

In 1960 zong de Amerikaanse countryzanger Jim Reeves het nummer He'll Have To Go. In 1983 werd dit nummer in het Nederlands vertaald als Vertel Je Vriend en gezongen door Gill Martin.

 

De Everly Brothers zongen in 1958 het door Roy Orbison geschreven nummer Claudette. De Reno Brothers zongen in 1983 de Nederlandse versie van Claudette.

 

In 1971 zong het kleine meisje Nelleke Brzoskowski als zangeres van de Zingende Brzoskowski Familie (The Song Of The Family) haar zelf geschreven nummer Mijn Dorpje. In 1971 zong ook Vader Abraham een nummer dat er precies op lijkt met de titel Jij En Ik Blijven Bestaan. In 1992 maakte Nelleke Brzoskowski haar comeback en bracht een vernieuwde versie uit van Mijn Dorpje.

 

De Canadese zangeres Celine Dion zong in 1988 op het Eurosong Festival Ne Partez Pas Sans Moi. De Belgische zangeres Mieke zong in 1988 de in het Nederlands vertaalde tekst Kom Weer Terug Bij Mij.

 

In 1963 zong de Duitse meidengroep Waikiki Tamoure de grote hit Wini Wini. In 2014 zongen de Nederlandse Alpenzusjes de Nederlandse vertaling van Wienie Wienie. De Marlets maakte van Winni Winni Wanna Wanna in een Aprés Ski versie.

 

Manfred Mann zong in 1964 Do Wah Diddy Diddy en de Nederlandse meidengroep Dolly Dots zongen in 1982 Do Wah Diddy Diddy.

 

De Zweedse popgroep ABBA zong in 19 het nummer Why Did It Have To Be Me. In 1985 zongen Bonnie St. Claire & José in het Nederlands vertaalde nummer Ligt Dat Nu Aan Jou Of Aan Mij.

 

De Zweedse popgroep ABBA zong in 1979 Chiquitita. Bonnie St. Claire & José zongen in 1985 de Nederlandse versie van Chiquitita.

 

De Zweedse popgroep ABBA zong in 1980 Adante Adante. Bonnie St. Claire & José zongen in 1985 het prachtige nummer Herinnering.

 

De Zweedse popgroep ABBA zong in 1981 het prachtige nummer I Let The Music Speak. Bonnie St. Claire & José zongen in 1985 Is Het Zo Bedoeld.

 

De Zweedse popgroep ABBA zongen in 1977 One Man One Woman. Bonnie St. Claire & José zongen in 1985 de in het Nederlands vertaalde nummer Een Man.

 

De Zweedse popgroep ABBA hadden in 1977 een grote hit met Move On. Bonnie St. Claire, José & Ron Brandsteder zongen in 1985 het nummer Waarom.

 

De Franse zanger Richard Cocciante zong in 1980 Avec Simplicité dat in 1983 werd vertaald in het Nederlands en Bonnie St. Claire & Benny Neyman als gelegenheidsduo het nummer Verder Valt Het Wel Mee opnamen. Ook werd dit nummer in het Frans uitgebracht met als titel Comme Un Amour D'été.

 

De Franse zanger Richard Cocciante zong in 1995 H.L.M. (Harry Loves Mary) dat Liesbeth List in 1999 in het Nederlands vertaalde in Vergezicht.

 

De Franse zanger Richard Cocciante zong in 1986 Le Mot France. Liesbeth List vertaalde dit in het Nederlands en zong in 1999 Een Kind Van Overzee.

 

De Franse zanger Richard Cocciante zong in 19 Celeste Nostalgia dat in 2006 werd vertaald in het Nederland en de Berlgische zanger Bart Peeters het nummer Allemaal Door Jou zong.

 

Zangeres Zonder Naam zong in 1987 Braziliaanse nachten en Stella Bos zong als De Onbekende Zangeres in 1988, een jaar na het overlijden van Mary Servaes Braziliaanse nachten als een eerbetoon.

 

De Duitse zanger Heino zong in 1966 het zeemansliedje Aloha He, Aloha Oe. De Nederlandse zangeres Zonder Naam zong in 1985 de Nederlandse versie van Aloha He, Aloha Oe.

 

Het Indonesische Krontjong Orchest Eurasia zongen in 1928 Terang Boelan en de Zangeres Zonder Naam zong in 1964 Terang Boelan.

 

Het Italiaanse duo Al Bano & Romina Power hadden in 1982 een grote hit met Felicita Johan Heuser & Corry Konings zongen in 2005 de Nederlandse versie van Felicita. In 2014 kwamen Jan Keizer & Anny Schilder met hun versie van Felicita op de proppen.

 

In 1973 zong de Amerikaanse zanger Roy Oribison het nummer Blue Bayou. In 1988 zong Corry Konings de in het Nederlands vertaalde Blue Bayou.

 

De Amerikaanse countryzanger Billy Ray Cyrus had in 1992 een grote hit met Achy Breaky Heart. Marianne Weber zong in 2002 de Nederlands vertaalde versie Ik Doe Wat Ik Wil.

 

De Big Band Ritmo-Sinfonica "Città Di Verona" met o.a. Burt Bacharach maakte in 1957 het nummer Magic Moment, gezongen door zangeres Silvia Testoni. André van Duin maakte in de Nederlandse vertaling Foto-albums.

 

Udo Jürgens zong in 1982 Der gekaufte Drachen. André van Duin zong in 1982 de Nederlandse tekst Oranjeboomstraat.

 

De Malaisische zanger Shake (Sheikh Abdullah Ahmad) zong in 1976 You Know I Love You, Tu Sais Je T'Aime. André van Duin vertaalde dit nummer in het Nederlands en kwam in 1984 met het nummer Want Het Is Zomer op de proppen.

 

Udo Jürgens zong in 1982 Ich War Noch Niemals In New York dat ook André van Duin in 1984 weer vertaalde in het Nederlands met als tekst Een Echte Vriend.

 

Udo Jürgens zong in 1981 Vielen Dank Für Die Blumen. André van Duin zong de Nederlandse vertaling Welbedankt Voor De Bloemen.

 

De Amerikaanse zanger Eddie Fisher zong in 1951 het nummer Any Time André van Duin zong in het Nederlands Telkens Weer.

 

Udo Jürgens zong in 1967 het veel te rustige nummer Was Ich Dir Sagen Will. Paul van der woude zong in 1989 de veel betere versie Wat Ik Je Zeggen Wil.

 

De Argentijnse folkzanger León Gieco zong in 1978 zijn grootste hit Solo Le Pido A Dios, in 1991 covert Imca Marina dit nummer in het Engels dat de titel Sing A Song mee kreeg.

 

De Franse zanger Michel Sardou zong in 1976 de chanson Je Vais T'Aimer. In 1978 zong Rob de Nijs de Nederlandse versie Als Ik Je Neem.

 

De Amerikaanse band Beach Boys zongen in 1970 Tears In The Morning en Rob de Nijs zong in 1978 in het Nederlands Bang (Voor Morgen).

 

De Amerikaanse componist/zanger Stevie Wonder zong in 1972 I Believe (When I Fall In Love). Rob de Nijs zong de Nederlandse versie Kom Bij Mij.

 

In 1968 had Bob Bishop een hit met Roses To Reno. Ronnie Tober had een hit met Rozen Voor Sandra in 1971, in hetzelfde jaar zong de Vlaamse zanger Jimmy Frey zijn versie van Rozen Voor Sandra.

 

In 1959 zag de hit You Are My Sunshine van de Amerikaanse countryzanger Johnny Cash het levenslicht. Musicalster/zanger Ronnie Tober zong in 1979 de Nederlandse cover van You Are My Sunshine.

 

De populaire Amerikaanse meidengroep The Crystals zongen in 1963 Da Doo Ron Ron, het nummer is daarna door verschillende buitenlandse artiesten gecoverd. Maar de Indonisische/Nederlandse zangeres Anneke Grönloh zong in 1963 de Nederlandse versie Da Doe Ron Ron.

 

De Griekse zangeres Nana Mouskouri had in 1963 een hit met Ximeroni. Anneke Grönloh zong in 1963 de Nederlandse versie Cimeroni.

 

De Welshe zangeres Shirley Bassey had in 1964 een grote hit met de gelijknamige James Bond (007) filmtitel Goldfinger. Anneke Grönloh zong in 1964 een Nederlandse vertaling van Goldfinger.

 

De zangeres Sandie Shaw deed in 1967 mee aan het Eurovisie Songfestival, ze kwam uit voor het Verenigd Koninkrijk met het nummer Puppy On A String. Reggy van der Burgt zong in 1967 haar Nederlandse versie Speelbal In De Wind dat speciaal voor haar was geschreven. Anneke Grönloh zong in 1967 ook het nummer Speelbal In De Wind.

 

De Amerikaanse zanger Frankie Laine zong in 1951 The Girl In The Wood. Ciska Peters zong in 1973 Koning Van De Zon.

 

De Amerikaanse countryzangeres Billie Jo Spears zong in 1975 haar grote hit Blanket On The Ground. Ria Valk zong in 1994 de Nederlandse vertaling Dekens Op De Grond.

 

Het Franse duo Yves Et Patricia ‎zongen in1964 Il Est Bleu, Il Est Gris dat Ria Valk in 1966 vertaalde naar 'T Is Heel Stil In Ons Huis.

 

De Amerikaanse countryzangeres Lynn Anderson had in 1970 een grote hit met Rose Garden. De Belgische zangeres Micha Marah, die in Nederland bekender was dan in haar eigen land en een veel geziene gast was in TROS Op Volle Toeren, zong in 1971 Rozen En Doornen.

 

De Amerikaanse zanger Ray Peterson had in 1960 een grote hit met Corrine Corrina. Herman van Keeken had in 1961 een grote hit te pakken met de Nederlandse cover van Corinna, Corinna. Hij overleed in 1995 aan de gevolgen van een hersentumor.

 

Het Italiaanse kindsterretje Robertino Loreti zong in 1960 Mama. Heintje (Hein Simons) zong in 1967 de Nederlandse vertaling van Mama.

 

De Duitse zangeres Renate Kern had in 1967 in Duitsland een bescheiden hitje met het nummer Du Bist Meine Liebe. Corry Konings en Koos Alberts zongen in 1987 1000 Kleine Dingen.

 

De Duitse zanger Drafi Deutscher zong in 1965 Marmor, Stein und Eisen bricht. De Nederlandse zangeres Trea Dobbs zong in 1965 de Nederlandse versie Marmer, Staal En Steen Vergaan.

 

De Franse zangeres Anne Sylvestre zong in 1965 Lazare et Cecile dat Martine Bijl in 1970 vertaalde in Lazare en Cecile.

 

De Amerikaanse zangeres Janis Ian zong in 1974 het prachtige nummer Jesse  dat over een blane vrouw en een zwarte man gaat, dat in 1980 werd vertaald in het Nederlands en Martine Bijl  het prachtige nummer Liefste op vinyl perste.

  

In 1980 zong de Amerikaanse zanger Eric Carmen het nummer It Hurts Too Much dat Willem Duyn in 1982 vertaalde in Je Zeurt Te Veel.

 

De Amerikaanse countryger Kenny Rogers zong in 1978 het countrynummer The Gambler. Willem Duyn Zong in 1980 de Nederlandse cover Bluffers En Suffers.

 

Thin Lizzy heeft vele Ierse Folk songs gecoverd, zo ook het originele nummer Whiskey In The Jar van The Dubliners uit 1967. Willem Duyn zong in 1980 de Nederlandse vertaling Dag Dikke Olifant.

 

De Franse zanger/componist Pascal Danel zong in 1968 de chanson Allez Viens On Danse. Ben Cramer zong in 1971 de in het Nederlands vertaalde versie De Clown, wat tevens ook zijn grootste hit tot op de dag van vandaag is geweest.

 

Op het San Remo Festival van 1968 waren toen twee verschillende versies te horen van het nummer Occhi Miei, Gli. Het betrof een mannelijke versie van Dino en een vrouwelijke van Wilma Goich om de kwesie van het Unie-Seks karakter van het lied te onderstrepen. De Nederlandse vertaling Dans Met Mij van Ben Cramer kwam eveneens uit 1968, net als de Duitse versie Komm’Und Bedien Dich van de Oostenrijkse zanger Peter Alexander. In 1969 kwam de Engelse versie Help Yourself van de Amerikaanse zangeres Brenda Lee.

 

De Napolitaanse acteur Nino Taranto zong in 1937 het verhaal van een uitslover die iedere Lire twee keer moest omdraaien om rond te komen en om de bazige, ondankbare en ontrouwe vrouw Agata aan zich te binden. In 1970 kwam Ben Cramer met de Nederlandse cover van Agata.

 

Los Torrealberos zong in 1950 Los Garceros dat in 1973 vertaald werd in het Nederlands en Ben Cramer het nummer Het Wordt Nacht Signorita op vinyl uitbracht.

 

Steve Gibb zong in 1978 het nummer She Believes In Me. Ben Cramer zong in 1980 Ik Geloof In Jou dat André Hazes in 1981 weer opnam als Zij Gelooft In Mij.

 

De Italiaanse/Franse zanger Serge Reggiani had in 1977 een hit met het nummer  Ma Derniere Volonte. Herman-Pieter De Boer van Ik Heb Zo Wa- Wa- Waanzinnig Gedroomd (Kinderen Voor Kinderen) en Annabel-faam vertaalden dit in 1978 in het Nederlands als Laat Me, dat tevens de grootste hit werd voor Ramses Shaffy.

 

Op een gedicht van von Eichendorff, ook bekend als Das Zerbrochene Ringlein, voor het eerst gepubliceerd in 1813/14 zong Richard Tauber in 1926 In einem kühlen GrundeSaskia & Serge zongen in 1973 de Nederlandse cover Waar Is De Tijd.

 

De Australische actrice/zangeres Helen Reddy zong in 1971 No Sad Song dat in 1972 werd vertaald in het Nederlands en Saskia & Serge het lied Huil Maar Niet zongen.

  

De Duitse zanger Herbert Gronemeyer zong in 2002 Der Weg, Guus Meeuwis  vertaalde dit nummer in het Nederlands en zong in 2005 De Weg.

 

De Italiaanse zanger Jovanotti zong in 2008, afkomstig van zijn album Safari, het nummer A Te, afgekeken van A La Primera Persona, een Spaanse nummer 1 uit 2006 van Alejandro Sanz. Guus Meeuwis zong in 2009 de Nederlandse versie Dat Komt Door Jou.

 

Bette Midler zong in 1979 het mooie lied The Rose. De Belgische zangeres Ann Christy zong in 1980 de Nederlandse vertaling De Roos, Bonnie St. Claire heeft De Roos in 1981 opnieuw uitbracht. Vader Abraham zong in 1996 Als je inlegkruisje maar goed zit, dat zelfs als carnavalskraker het goed deed.

 

De popgroep Wind was in 1987 de West-Duitse inzending voor het Eurovisie Songfestival in Brussel en eindigde als tweede met het nummer Lass Die Sonne In Dein Herz. De backing vocals kwamen van Robert Pilatus (pré Milli Vanilli). De Nederlandse zanger Arne Jansen maakte in 1990 de Nederlandse vertaling Lekker Zonnen. Wolter Kroes maakte in 2011 dezelfde plaat met de tekst Laat De Zomer In Je Hart.

 

De Duitse zanger Gunnar Welz zong in 1970 het nummer Manuela. De Nederlandse zanger Jacques Herb zong in 1971 de Nederlandse uitvoering van Manuela. Ook kwam er een tweede versie over Manuela.

 

In 1968 bracht de zanger Bob Bishop, wiens echte naam Bob Sykes was, het nummer Roses To Reno uit op plaat. Er is een Mount Rose (ski gebied) in de buurt van Reno. Ronnie Tober zong in 1971 de Nederlandstalige versie Rozen Voor Sandra en Jacques Herb zong in 1972 de melodische gelijkenis in Een Man Mag Niet Huilen.

 

De Amerikaanse zanger Austin Roberts zong in 1975 het welbekende nummer Rocky. Don Mercedes zong samen met Bonnie St. Claire in 1976 de ontroerende Nederlandse vertaling van Rocky dat een nummer 1 hit werd in Nederland en België. In 1977 werd Rocky opnieuw de groeven ingezongen door Jacques Herb.

 

De Britse zanger Roger Whittaker zong in 1990 het nummer Sieben Jahre, Sieben Meere. Bonnie St. Claire zong in 1991 de Nederlandse vertaling Zeven Jaren.

 

In 1978 had de Amerikaanse band Exile hun grootste hitsucces met de single Kiss You All Over. Bonnie St. Claire zong in 1985 de Nederlandse cover Doe Alles Nog Een Keer Over.

 

De Duitse acteur/schlagerzanger Rex Gildo zong in 1975 het nummer Marie Babbekorn dat in 1975 in het Nederlands vertaald werd en acteur/zanger Rob de Nijs zijn grote hit Malle Babbe op vinyl uitbracht.

 

Bob Dylan zong in 1967 I'll Be Your Baby Tonight, de George Baker Selection zette in 1971 I'll Be Your Baby Tonight op plaat.

 

Hank Locklin had in 1949 een hit met Send Me The Pillow (That You Dream On). Hank Locklin was een countryzanger die burgemeester werd van zijn eigen dorp (McLellan, Florida). Zijn heropname in 1957 voor RCA Victor werd een grote Country & Western-hit. De George Baker Selection zong in 1975 Send Me The Pillow. In 1979 bracht de Nederlandse band Ferrari Send Me The Pillow uit op 45rpm single.

 

De Everly Brothers zongen al in 1958 de grote hit All I Have To Do Is Dream, de George Baker Selection nam All I Have To Do Is Dream op in 1976.

 

In 1958 bracht de Amerikaanse countryzanger Don Gibson het nummer Oh, Lonesome Me uit, met op de B-kant het nummer I Can't Stop Loving You. De Belgische zanger Will Tura zong in 1981 Hou Jij Niet Meer Van Mij en Koos Alberts zong in 1988 Eenmaal Kom Jij Terug.

 

De Belgische zanger Bart Van Den Bossche zong in 1991 Jij Bent De Zon. In 2000 bracht Jop zijn versie uit van Jij Bent De Zon.

 

Bob Dylan zong in 1962 het nummer A Hard Rain's Gonna Fall. In 1979 zong Drukwerk het protestnummer Ik Verveel Me Zo In Amsterdam-Noord

 

In 1967 nam Bob Dylan het nummer I Shall Be Released op in de platenstudio. Drukwerk maakte in 1983 het nummer Niemand Wint.

 

In 1974 had cabaretier Hans Dorrestijn in zijn theatershow het lied De Keukenprinses dat tevens werd uitgebracht op de LP "Bofkont". In 1983 kwam Drukwerk met het lied Marianneke op de proppen. Er is hier nog heel wat om te doen geweest in Nederland. Eerst wilde de groep Drukwerk niet toegeven dat het lied van cabaretier Dorrestijn was gejat en er een andere tekst opgemaakt had.

 

In 1957 had het duo Don & Dewey een hit met Leavin' It All Up To You. Marianne Weber zong in 2001 de Nederlandse versie Al Deze Rozen Mag Je Houden.

 

In 1963 zong Suzie het nummer When My Love Passes Me By dat in Zweden als B-kant van Johnny Loves Me werd geperst, in Nederland en België werd het nummer op plaat gezet als De Wereld Is Leeg Zonder Jou. Suzie (Martina Peereboom) was een Nederlandse zangeres die naar ginder was verhuisd, net als de auteur die uit New York kwam. In 1976 bracht Corry Konings het nummer De Wereld Is Leeg Zonder Jou uit op single en in 2004 zong Marianne Weber weer op haar beurt De Wereld Is Leeg Zonder Jou.

 

De Amerikaanse countryzanger Garth Brooks had in 1989 een bescheiden hitje met If Tomorrow Never Comes. De Nederlandse artiesten pikken ook met dit nummer weer een graantje mee, want Benny Neyman zong in 1992 de Nederlandse tekst Later Is Te Laat en Marianne Weber zong in 2005 Vraag Je Niet Meer Af Waarom.

 

Michael Jackson zong in 1972 het nummer Ben, uit de gelijknamige film over een rat. Toots Thielemans bracht in 1974 op de mondharmonica Ben ten gehoren en in 1998 zong Frans Bauer het nummer Jouw Ogen Liegen Niet.

 

Bill Haley & His Comets zongen in 1955 de grote rock 'n' roll hit Rock Around The Clock dat daarna nog veelvuldig door verschillende artiesten gecoverd werd. In Nederland deden De Spelbrekers een poging met een Nederlandse versie van Rock Around The Clock.

 

Het Duitse kindsterretje Andrea Jürgens, dat toen al over haar hoogtepunt heen was, zong in 1983 Manuel Goodbye waarmee ze een grote wereldhit scoorde. Audrey Landers die toen te zien was in de soapserie Dallas zong in 1983 de in het Engels vertaalde Manuel Goodbye en Frank & Mirella zongen in 1983 de Nederlandse versie Manuel Vaarwel.

 

Albert Hammond zong in 1975 To All The Girls I've Loved Before. In 1984 werd dit nogmaals uitgebracht door een duet met Henk Wijngaard en Ben Steneker die toen Aan Elke Vrouw Waar Ik Eens Van Hield zongen. Ook werd het door Pierre Kartner vertaald en zongen Frans Bauer & Vader Abraham in 1996 Nu Zijn We Alle Twee Artiesten.

 

De Belgische zanger Robert Cogoi zong in 1967 samen met een kinderkoor het nummer Maman Bonheur. Corry Konings zong in 1977 samen met een kinderkoor de Nederlandse versie Je Moedertje.

 

De Griekse actrice/zangeres Mélina Mercouri zong in 1960 Ta Pedia Tou Pirea uit de film "Pote Tin Kyriaki" ("Never On Sunday"). Mieke Telkamp zong in 1960 de Nederlandse cover Nooit Op Zondag.

 

Het klasieke stuk Mache Dich, Mein Herze, Rein BWV 244 van Johann Sebastian Bach uit 1727 werd door Mieke Telkamp in 1971 gezongen als De Nieuwe Dag.

 

Engelse zangeres Anne Shelton zong in 1959 The Village Of St. Bernadette. Mieke Telkamp zong in 1971 de Nederlandse vertaling Het Dorpje Van St. Bernadette. Gereformeerd Nederland kent haar van Waarheen, Waarvoor, Katholiek Nederland van dit devote relaas van een bezoek aan de grot van Lourdes.

 

De Belgische zangeres Liliane Saint Pierre zong in 1969 Les Sept Derniers Jours. De Nederlandse band Unit Gloria met leadzanger Robert Long (later vervangen door Bonnie St. Claire) hadden in 1969 de Engelse versie The Last Seven Days op hun repertoire staan.

 

Antonio Caldara was een Venitiaans barokcomponist (1670-1736). Selve amiche is een Aria uit zijn opera La Constanza In Amor Vince l'Inganno uit 1711. Herman van Veen zong in begin van zijn muzikale loopbaan dat in 1967 begon het Harlekijnlied.

 

Jean Ferrat zong in 1965 On Ne Voit Pas Le Temps Passer. Japerina de Jong zong in 1967 de Nederlandse bewerking Waar Blijft De Tijd.

 

De Britse zanger Ralph McTell zong in 1968 het nummer Girl On A Bicycle. Herman Van Veen zong in 1969 de Nederlandse vertaling De Fiets.

 

In 1966 schreef de Canadese singer/songwriter Leonard Cohen voor zangeres Judy Collins het prachtige nummer Suzanne, dat Cohen een jaar later zelf ook uitgebracht heeft. In 1969 zong Herman van Veen de Nederlandse bewerking van Suzanne, dat later nog door verschillende Nederlandse artiesten is gecoverd. Ook bestaat er een Duitse versie van Herman van Veen.

 

Anna Marly zong in 1943 Le Chant Des Partisans. Herman Van Veen zong in 1970 de Nederlandse cover De Vluchteling

 

De Belgische zanger Jacques Brel zong in 1977 het indrukwekkende nummer Voir Un Ami Pleurer, afkomstig uit de muzikale film Vilebrequin. Dat het nummer in Nederland indruk wekte is wel duidelijk want Benny Neyman zong in 1978 de Nederlandse tekst Wij Zitten Goed Voor De TV. Daarna is het nummer nog door een tiental Nederlandse artiesten gecoverd.

 

De Amerikaanse rocker/punkzanger Iggy Pop hadden in 1977 een hit met Tonight dat Tina Turner & David Bowie in 1988 nog eens overdeden. Herman van Veen maakte in 1986 de Nederlandse cover De Laatste Dans.

 

Rod McKuen zong in 1964 Love's Been Good To Me. Frans Halsema zong in 1969 de Nederlandse tekst God Was Goed Voor Mij, in 1977 bracht Frans Halsema deze plaat opnieuw uit met de tekst Zij Was Goed Voor Mij.

 

De Italiaanse groep I Ricchi E Poveri hadden in 1971 een grote hit met Che sarà. Willy Alberti & Mieke Telkamp zongen in 1976 Laat je gaan.

 

De rondborstige blonde actrice en countryzangeres Dolly Parton had in 1983 een hit met I Will Always Love You. De Belgische zangeres Mieke zong in 1998 de Nederlandse versie Als Ik Ga.

 

De Israëlische actrice/schlagerzangeres en soldate in het Israëlische leger Carmela Corren zong in 1962 Surabaya. Anneke Grönloh zong in 1963 de Nederlandse versie Soerabaja.

 

De Amerikaanse Rockabilly/countryzangeres Wanda Jackson zong in 1965 Santa Domingo, Imca Marina kwam in 1965 met de Nederlandse versie van Santo Doningo.

 

De Italiaanse zangeres Gigliola Cinquetti had in 1972 een hit met Gira L'Amore (Caro Bebe) dat Imca Marina in 1972 in de Nederlands vertaalde versie Vakantie Voorbij zong.

 

De Italiaanse zanger Tony Santagata had in 1974 een grote hit met Lu Maritiello, dat hij ten gehore bracht op het San Reno Festival. Imca Marina zong in 1975 de Nederlandse cover Vino (Waar Blijft De Wijn), dit werd één van haar grootste hits.

 

De Italiaanse folkzanger Carlo Buti zong in 1939 Reginella Campagnola. In 1987 maakte Manke Nelis de Nederlandse tekst Ezelserenade, dat hem in Nederland een grote hit bezorgde.

 

In 1907 zongen de Italiaanse zangers Enrico Caruso and Mario Ancona het lied Del tempio al limita (Au fond du temple saint) uit de opera The Pearl Fishers (De Parelvissers). Willy Alberti zong in 1974 hetzelfde nummer met de tekst Len Del Ferro.

 

De Zweedse popgroep ABBA zong in 1981 The Day Before You Came dat de Amsterdamse volkszanger André Hazes in 1992 zong als Met Kerst Ben Ik Alleen. ABBA staat voor Agneta, Björn, Benny & Anni-Fryd, zoals je ziet zijn de eerste letters van hun voornamen gebruikt.

 

Klein Orkest zong in 1984 een lied Over de Berlijnse Muur, toen die er nog stond. De Nederlandse actrice/zangeres Marjol Flore zong dit in 1989 als Über die Mauer; slechte timing, '89 was namelijk het jaar dat hij viel. In 1989, vlak na de val van de Berlijnse muur herschreef Marjol Flore het laatste stukje tekst en werd de plaat opnieuw uitgebracht.

 

In 1932 zongen de Tsjechische Melody Boys de tango Cikanka (betekend zigeuner). Willy Derby maakte in 1932 de Nederlandse cover Kom Zwarte Zigeuner.

 

In 1944 song de Amerikaanse countryzanger Gene Autry de klassieker El Rancho Grande. In 1981 zong de zingende truckchauffeur Henk Wijngaard de Nederlandse cover Ik Heb Een Truck Als M'n Woning.

 

Eddie Rabbitt zong in 1980 de hit Drivin' My Life Away. Henk Wijngaard zong in 1991 het nummer Ik Moet Nog Wat Jaren Mee.

 

Jürgen Renfordt had in 1988 een hit met Zu Verkaufen: Ein Schneeweißes Brautkleid, dat ook voor Henk Wijngaard in 1988 een grote hit opleverde met de leterlijk vertaalde Nederlandse versie 'N Sneeuwwitte Bruidsjurk.

 

De Italiaanse zanger Julio Iglesias zong in 1980 Hey!.  Danny de Munk zong in 1991 .

 

De Duitse Schlager-band Wind zong in 1990 het nummer Piña Colada, Corry Koning zong in 1990 in het Nederlands vertaalde Piña Colada.

 

De Volendamse band BZN (Band Zonder Naam) hadden in 1988 het nummer La Primavera. Koos Alberts zong in 1988 de Nederlandse tekst Een Droom Is Nu Voor Ons Voorbij.

 

Julio Iglesias had in 1972 een grote hit met Un Canto A Galicia. Koos Alberts maakte in 1993 de Nederlandse cover Ik Wil Altijd Bij Je Zijn.

 

Karel Gott zong in 1986 Hinter Der Sonne, Belinda Meuldijk vertaalde dit in het Nederlands en kwam met het prachtige nummer Alles Wat Ademt dat ingezongen werd door Rob de Nijs.

 

Perry Como zong in 1987 zijn allerlaatste nummer You Are The Wind Beneath My Wings. Coot van Doesburgh maakte in 1993 een mooie Nederlandse tekst: Vleugels Van Mijn Vlucht, een prachtige vertolking van Paul de Leeuw.

 

De Zweedse countryband Lasse Stefanz zongen het truckersliedje Här Hör Jag Hemma. Marianne Weber zong in een bijna onherkenbare Nederlandse versie Schrijf Me Nooit Geen Mooie Brieven Meer.

 

De Duitse Schlagerzangeres Mara Kayser zong in 2005 Morgensterne Schweigen, de Nederlandse Schlagerzanger Jannes zong in 2011 Alle sterren zwijgen.

 

Howard Carpendale had in 1978 een hit met ...Dann Geh Doch. Jannes zong in 2008 Ga Dan, een swingende versie van het origineel.

 

De Belgische zanger Frank Michael had in 2006 een hit in België en Frankrijk met het in Frans gezongen en bewerkt met Griekse klanken Fou De Corfou. Jannes zong in 2012 Ik Heb Teveel Van Jou Gehouden.

 

Michael Lanzo is een Belgische zanger die in 2006 een hit scoorde met C'est La Vie, maar echte bekendheid kreeg hij pas in 2013 nadat hij meedeed aan Belgium's Got Talent. René Riva coverde in 2006 C'est La Vie om er mee in Nederland een hit te scoorde.

 

De Amerikaanse countryzanger Ferlin Husky zong in 1960 Wings Of A Dove. Marianne Weber zong in 2001 de Nederlandse vertaling Sneeuwwitte Vredesduif.

 

De Italiaanse zangeres Spagna die bekend is van haar hit Calle Me en als wederhelft van het duo Fun Fun zong in 1996 Lupi Solitari. Marjan Berger (ex Frank & Mirella, Theo & Marjan) zong in 1998 het nummer De Zevende Hemel.

 

In 1998 bracht de Italiaanse zangeres Laura Pausini het nummer Un'emergenza D'Amore uit op ,single. Marjan Berger zong in 1999 de Nederlandse versie Ik Ben Op Zoek Naar Jouw Liefde.

 

In 1983 zong de toen nog jonge Canadese zangeres Celine Dion het prachtige nummer Mon Ami M'a Quittée. Marjan Berger zong in 1998 in het Nederlands Zeg Maar Even Niets Meer.

 

De Britse zanger Gareth Gates zong in 2002 Anyone Of Us (Stupid Mistake). David Vandyck zong in 2011 Alles Wat Je Zei.

 

De Duitse zanger Bernhard Brink zong in 2008 Geliebt, Gehasst, Geweint. David Vandyck zong in 2011 De liefde Weer Ontdekt.

 

De Italiaanse zanger Nicola di Bari zong in 1967 Giramondo. Willeke Alberti zong in 1998 De Allereerste Keer.

 

In 1973 zong de Amerikaanse zanger Jud Strunk het nummer Next Door Neighbor's Kid dat in 1975 door Conny Vandenbos in het Nederlands werd gezongen en een grote hit scoorde met Sjakie Van De Hoek.

 

De Oostenrijkse Schlagerzangeres Lolita had in 1960 een hit met Seemann, Deine Heimat Ist Das Meer. Ciska Peters vertaalde in 1981 dit nummer en zong Zeeman, je verlangen is de zee, waarmee ze in Nederland een grote hit te pakken had.

 

Friedel Hensch & Die Cyprys zongen Heideröslein en De Havenzangers zongen in 1979 Oh, Heideroosje.

 

De Italiaanse zanger Eros Ramazzotti die al vele hits op zijn naam heeft staan zong in 1984 Terra Promessa. De koning van het jatwerk, Marco Borsato, zong in 1994 Als De Wereld Van Ons Is.

 

De Italiaanse zanger Zucchero Sugar Fornaciari zong in 1089 Diamante dat Sandra Reemer in 1992 coverde en Domenica zong.

 

In 1977 bracht de Amerikaanse zanger Bobby Goldsboro het nummer Mary Lou (Has Finally Made It To Broadway) uit op single. Louis Neefs zong in 1977 zijn Nederlandse versie Annelies uit Sas van Gent.

 

De Franse zanger Charles Aznavour een een hit met I'll Be There in 1983 en André Hazes zong in 2003 Ik Ben Daar.

 

De Italiaanse zanger Massimo Ranieri had in 1988 een grote hit met Perdere l'amore. André Hazes zong in 1988 de prachtige Nederlandse cover Als Je Alles Weet.

 

Roger Whittaker had in 1990 in Duitsland een hit met Morgen Wird Alles Anders. Bonnie St. Claire had in 1991 een grote hit in Nederland met Morgen Wordt Alles Anders.

 

De Duitse band Die Flippers zongen in 1987 Arrivederci, Ciao, Amor. Corry Konings zong in 1988 de Nederlandse vertaling van Arrivederci, Ciao Amor.

 

De Amerikaanse zangeres Yvonne Elliman had in 1977 het nummer If I Can't Have You dat Danny de Munk in 1988 in het Nederlands Als Ik Jou Niet Krijg zong.

 

De Oostenrijkse acteur/zanger Peter Alexander zong in 1977 Feierabend. De Havenzangers gebruikten het om er een Nederlandse tekst op te maken en zongen in 1983 het carnavalsnummer 's Nachts na tweeën.

 

De Duitse zanger Nic zong in 2007 Ich Will Dich Für Immer en in 2008 zong Henk Damen de Nederlandse versie Ik Wil Jou Voor Altijd.

 

De Duitse Schlagerzangeres Tina York zong in 1981 Ich Bin Da dat de zusjes Maywood in 1981 vertaalde en in het Engels Distant Love zongen.

 

De Italiaanse zanger Dario Baldan Bembo zong in 1981 Tu Cosa Fai Stasera, natuurlijk is het weer Marco Borsato die de plaat moet jatten en zo zong hij in 1994 Hij Had Het Willen Zeggen.

 

Riccardo Cocciante had in 1976 in Italië een grote hit met het nummer Margherita. Marco Borsato zong in 1995 Margherita, A-kant was in het Nederlands gezongen en de B-kant in het Engels.

 

De Italiaanse zanger Paolo Vallesi had in 1992 een hit met Sempre, Marco Borsato zong de Nederlandse cover Vrij zijn in 1995.

 

De Italiaanse band Matia Bazar had in 1985 een grote hit met Ti Sento. De nep-Italiaan Marco Borsato zong in 1994 zijn Nederlandse versie Zomaar Een Mens.

 

De Canadese zangeres Céline Dion zong in 1996 The Power Of The Dream en Anita Meyer zong in 1996 de Nederlandse tekst De warmte In Je Hart.

 

Het Australische duo Air Supply zong in 19 het nummer The One That You Love. Anita Meijer zong in 1982 haar cover van The One That You Love.

 

Turley Richards zong in 1979 You Might Need Somebody. Edsilia Rombley maakte er een Nederlandse versie van en zong in 1997 Iemand Nodig.

 

Brenda Russell zong in 1988 Get Here. Edsilia Rombley zong in 1997 Zorg Dat Je Er Bent.

 

Udo Jürgens & Judy Cheeks zongen in 1969 Einmal, Wenn Du Gehst. Gerard Joling & Ruth Jacott zongen in 1995 samen het duet Pluk De Dag.

 

De Amerikaanse zangeres Carly Simon had in 1986 een hit met Coming Around Again. Willeke Alberti zong in 1989 in het Nederlands Blijf bij mij.

 

Michael Jackson in 1975 een grote hit met One Day In Your Life. Willeke Alberti zong in 1989 de Nederlandse versie Eenmaal Komt De Dag.

 

Het uit Zwitserland afkomstige trio Peter, Sue & Marc haden in 1981 een grote hit met Lo Senza Te, waarmee ze in dat jaar het Eurovisie Songfestival mee vertegenwoordigden. Willeke Alberti scoorde in 1982 een grote hit met de Nederlandse vertaling Het Is Nog Niet Voorbij.

 

De Franse zanger Gérard Lenorman had zowel een internationale hit met La Ballade Des Gens Heureux in 1975, in 1989 werd voor Willeke Alberti de Nederlandse tekst Een Beetje Liefde Voor Allemaal geschreven.

 

De Amerikaanse rockband Crazy Horse die later ook de begeleidingsband was van Neil Diamond hadden een hit in 1971 met I Don't Want To Talk About It. Willeke Alberti zong in 1982 haar Nederlandse versie Niemand Mag Iets Aan Me Merken.

 

De Amerikaanse folk-muziekgroep The New Christy Minstrels zongen in 1965 Today. Conny Vandenbos zong in 1975 de Nederlandse versie Vandaag.

 

De Italiaanse zangeres Milva zong in 1972 La Canzone Della Libertà. Conny Vandenbos zong in 1983 de Nederlandse vertaling Net Als Vroeger. Ik vindt persoonlijk het nummer wel iets lijken op het kerstliedje "U Zijt Wellekome".

 

The Beach Boys zongen over de Disney Girls in 1957 en Rob de Nijs die zong in 1977 over De Efteling.

 

De Duitse zanger Reinhard Mey zong in 1967 In meiner Stadt. Benny Neyman zong in 1974 Amsterdam.

 

De Britse band Sailor zongen in 1974 Sailor's Night On The Town. Benny Neyman zong in 1975 de Nederlands vertaalde versie De zeelui Komen Aan Wal.

 

De Duits/Italiaanse zangers Caterina Valente zong in 1978 Manuel. Pierre Kartner vertaalde dit in het Nederlands en zijn ontdekte Belgische zangeres Mieke zong in 1978 Manuel.

 

Louis Armstrong had in 1967 een grote hit met What A Wonderful World. De Belgische zangeres Mieke zong samen met haar ontdekker Vader Abraham in 1974 'N Prachtige Dag.

 

De Duitse band Trio hadden in 1983 in Duitsland een hit met het nummer Turaluraluralu, Ich Mach BuBu Was Machst Du. Conny Vandenbos zong in 1984 Toereloereloereloe en Gerard Cox zong in 1987 Effe Eentje Tussendoor.

 

De Italiaanse zangeres Fiordaliso had in 1984 in Italië een hit met Non Voglio Mica La Luna dat de Nederlandse zanger Frank Ashton in 1986 als Remember The Good Times zong in het Engels.

 

De van Joodse afkomstige Canadese zanger Leonard Cohen had in 1967 een hit met So Long, Marianne. José Hoebee en Ron Brandsteder zongen So Long, Marianne in 1983.

 

De Franse muziekgroep Les Troubadours zongen in 1970 De L'autre Côté De La Colline dat in 1971 werd vertaald in het Nederlands en Ramses Shaffy & Liesbeth List het nummer Aan De Andere Kant Van De Heuvels vertolkte.

 

De Engelse psychedelische rockgroep Edgar Broughton Band zongen in 1971 het nummer Hotel Room.